Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 17:38

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε και πάλι ένα νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας, που περιέχει παρατάσεις ρυθμίσεων για την πανδημία, ων ουκ έστιν αριθμός, έχουμε χάσει πια το μέτρημα.

 

Η τελευταία φορά που συζητούσαμε και πάλι για τις ίδιες παρατάσεις ήταν αρχές Απρίλη και θυμάμαι τότε, σας επισήμαινα ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το τέλος της πανδημίας αργεί ακόμα και οφείλετε να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χαλάρωση των μέτρων.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά, με αυξημένη την κινητικότητα του πληθυσμού και συνθήκες χαλάρωσης, βρισκόμαστε σε μια νέα έξαρση της πανδημίας, με επικράτηση των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Αν και είμαστε σε καλύτερη μοίρα από το περσινό καλοκαίρι, λόγω  τριπλού εμβολιασμού και ύπαρξης αποτελεσματικότερων πρωτοκόλλων και αντιικών φαρμάκων, ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και να μας απειλεί.

Οι επικρατούσες υποπαραλλαγές της Όμικρον, διαθέτουν αξιοσημείωτη δυνατότητα διαφυγής από την ανοσία και κανένας πολίτης δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιακά μεγαλύτεροι.

Από τα τέλη Μαϊου υπάρχει μια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της τάξεως του 60% με 70%. Οι νέες εισαγωγές και η αύξηση των νοσηλειών αντιστοιχούν στην πραγματικότητα σε πάνω από 15 χιλιάδες κρούσματα αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε την ακριβή εικόνα, αφού τώρα στην Ελλάδα δεν γίνονται συστηματικοί διαγνωστικοί έλεγχοι και πολλοί που κάνουν τεστ και είναι θετικοί, δεν το δηλώνουν στην πλατφόρμα.  

Παρά το γεγονός ότι τα νέα στελέχη της Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνα συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα, είναι ικανά να ασκήσουν πίεση στα νοσοκομεία, στις απλές κλίνες.  

Πιστεύω – και το είχα υπογραμμίσει ήδη από τον Απρίλιο -  ότι η κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός, ήταν μια λανθασμένη χρονικά επιλογή, που επιπλέον πέρασε ένα μήνυμα χαλαρότητας και αψήφισης του ιού.  Είναι σημαντικό να τηρούμε όλα τα προληπτικά μέτρα και όλοι μας φέρουμε ατομική ευθύνη να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Και η Πολιτεία όμως οφείλει ενημερώνει και να υπενθυμίζει στους πολίτες την τήρηση των μέτρων ενώ παράλληλα να τους προφυλάσσει μακροπρόθεσμα μειώνοντας την έκθεσή τους στο συγχρωτισμό.

Για παράδειγμα να φροντίσει για περισσότερα ΜΜΜ με λιγότερο κόσμο, περισσότερη τηλεργασία, κτλ.

Όσο για το νομοσχέδιο, αφορά αποκλειστικά παρατάσεις ρυθμίσεων για την πανδημία, μέχρι τις 30.9.2022, που στηρίζονται σε διαδικασίες κατά παρέκκλιση και κατ΄ εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας, με την επίκληση πάντα της πανδημίας.  

Οι ρυθμίσεις είναι αναγκαίες, γιατί εσείς τις καθιστάτε τέτοιες, με τον τρόπο που νομοθετείτε.

Εδώ και σχεδόν 3 χρόνια έχετε κάνει το προσωρινό, μόνιμο. Λήγουν οι προθεσμίες των ρυθμίσεων, αναγκαστικά τις παρατείνετε.

Εξαρχής, δεν αντιληφθήκατε ότι ο κορωνοϊός δεν ήταν μια προσωρινή κατάσταση λίγων μηνών. Εδώ και 3 χρόνια στην κυβέρνηση, δεν καταφέρατε να πράξετε το πλέον απαραίτητο, αυτό που μας δίδαξε η ίδια η πανδημία.

Δεν ισχυροποιήσατε το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις πιέσεις όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και επόμενους δυνητικούς υγειονομικούς κινδύνους.

Σε όλη την Ελλάδα, από άκρη σ’ άκρη, κρίσιμες κλινικές για τη λειτουργία των νοσοκομείων λειτουργούν οριακά, με κίνδυνο για ασθενείς και εργαζόμενους. Δεν υπάρχει νοσοκομείο αυτή τη στιγμή που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης.

Η περιφέρεια, ειδικά η νησιωτική Ελλάδα με τις ιδιαιτερότητές της, εμφανίζουν τεράστιες αδυναμίες κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού και οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν υπολείπονται κατά πολύ σε ποιότητα εκείνων του κέντρου.

Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για να βρουν λύσεις στα προβλήματα υγείας τους, οι εργαζόμενοι καταρρέουν από την υπεργασία.  

Κι εσείς τι κάνετε για όλα αυτά; Εξακολουθείτε να νομοθετείτε πρόχειρες λύσεις. Προσπαθείτε με μπαλώματα να δώσετε διέξοδο σε καταστάσεις που απαιτούν ριζικές λύσεις.

Είναι τυχαίο ότι το μόνο νομοσχέδιο που είχε ένα νομοθετικό ενδιαφέρον στα τρία χρόνια που κυβερνάτε ήταν εκείνο για την ΠΦΥ, του οποίου βέβαια τις ρυθμίσεις έχετε παραπέμψει σε ΚΥΑ, ΥΑ και ΠΔ και ακόμα περιμένουμε την εφαρμογή τους;

Ακόμα περιμένουμε όμως και τις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τις οποίες έχετε αναγγείλει πάμπολλες φορές εδώ και μήνες.

Αντ’ αυτού, μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν όπως όπως τα κενά, αφήνοντας άλλα κενά πίσω, παρατάσεις συμβάσεων ΙΔΟΧ που καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσλήψεις κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για να εξυπηρετήσουμε ίσως ημετέρους, κατά παρέκκλιση προμήθειες παντός είδους.

Αναρωτιέται κανείς πότε θα επανέλθουμε στην ορθή νομοθέτηση και την κανονικότητα. Εκτός κι αν σας διευκολύνει να κάνετε το έκτακτο, μέρος μιας κανονικότητας, ώστε να ικανοποιείτε πελατειακές σχέσεις και ίδια συμφέροντα.

Έχετε κάνει κανέναν απολογισμό μέχρι τώρα; Πού υπηρετούν οι σχεδόν 30.000 συμβασιούχοι του Covid-19; Πώς αξιοποιήσατε τις δωρεές από ιδιώτες και ιδρύματα για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ; Ποιος είναι ο απολογισμός των προμηθειών για την υγεία; Περιμένουμε απαντήσεις, διότι υπάρχει αδιαφάνεια παντού, δεν λογοδοτείτε, στην ουσία, για τίποτα από όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι σε σχέση με το νομοσχέδιο αυτό επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια, γιατί θεωρούμε και αναγκαίο να ακούσουμε, βεβαίως, και τους φορείς στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Διαβάστηκε 850 φορές

Πολυμέσα

Επικοινωνήστε με τον Γιώργο

"Ημουν, είμαι και θα είμαι εδώ για τα προβλήματα του τόπου"
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
21ης Ιουνίου 141
Κιλκίς, ΤΚ. 61100
Τηλ. 23410 27959 , 23410 27862
Fax 23410 28633
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μητροπόλεως 1, γραφείο 612
Αθήνα, ΤΚ. 10557
Τηλ. 210 3214421
Fax 210 3709679
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Γιώργος Φραγγίδης - Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.