Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 10:45

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022

Θέμα: «Σε πλήρη υποστελέχωση και αποδιοργάνωση σημαντικές κλινικές του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου».

 

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και εντείνονται οι κραυγές αγωνίας γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζόμενων σχετικά με τον κίνδυνο που προκύπτει τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους, από την τραγική υποστελέχωση των κλινικών σε  πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, του οποίου σημαντικές κλινικές βρίσκονται σε καθεστώς τραγικής υποστελέχωσης, όπως είναι η ΩΡΛ κλινική και η Β’ Χειρουργική.

Αναλυτικότερα, στην ΩΡΛ από τις έξι (6) οργανικές θέσεις οι πέντε (5) είναι κενές, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες των ασθενών. Η ΩΡΛ αποτελεί κλινική αναφοράς όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας περιστατικά κάθε είδους και βαρύτητας. Καθημερινά λειτουργεί εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία, εφημερεύει οκτώ ημέρες το μήνα σε γενική εφημερία και πραγματοποιεί εσωτερική εφημερία καθημερινά, καλύπτοντας τις ανάγκες των ασθενών όλου του νοσοκομείου και ιδιαίτερα των ασθενών των τριών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Διαχρονική και πολύτιμη είναι η συνεισφορά της κλινικής στην αντιμετώπιση επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών (πχ. αφαίρεση ξένων σωμάτων αναπνευστικού, οισοφάγου). Χειρουργικά, αναλαμβάνει όλο το φάσμα των ΩΡΛ περιστατικών, μεταξύ των οποίων και εξειδικευμένα και απαιτητικά ογκολογικά, ωτοχειρουργικά και ρινοχειρουργικά.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας συνέβαλε καλύπτοντας εφημερίες Covid και εκτελώντας μεγάλο αριθμό τραχειοτομών. Εκτός του αξιοσημείωτου καθημερινού κλινικού έργου, η κλινική παράγει πλούσιο επιστημονικό έργο με πολυάριθμες δημοσιευμένες μελέτες σε διεθνή περιοδικά. Επιπροσθέτως, παρέχει εκπαίδευση στους ειδικευόμενους ιατρούς, προσφέροντας μάλιστα πέντε (5) οργανικές θέσεις για ειδικότητα, οι οποίες είναι πάντα καλυμμένες, ενώ η λίστα των υποψήφιων ειδικευόμενων είναι μεγάλη.

Παρά το μέγεθος του έργου που καλείται καθημερινά να αναλάβει, εδώ και μεγάλο διάστημα η κλινική είναι δραματικά υποστελεχωμένη, ενώ με τις πρόσφατες αποχωρήσεις και παραιτήσεις ιατρών απειλείται η ίδια η υπόστασή της. Συγκεκριμένα, οι οργανικές θέσεις ειδικών είναι 6 (1 συντονιστής διευθυντής και 5 επιμελητές). Δύο από τις οργανικές θέσεις δεν καλύπτονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι δεν έχουν γίνει νέες προσλήψεις ειδικών σε αντικατάσταση απερχόμενων παλαιότερων. Έτσι από τον Δεκέμβριο του 2021 εφημερεύουν μόνο 3 ειδικοί (1 διευθυντής, 1 επιμελητής Α΄, και ένας επικουρικός), οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια της εξουθένωσης. Αυτή τη στιγμή, ο συντονιστής διευθυντής και ο ένας εκ των δύο επιμελητών (με βαθμό διευθυντή) τελούν υπό παραίτηση, ενώ ο μοναδικός επικουρικός ιατρός αποχωρεί λόγω μη επιθυμίας παράτασης της σύμβασής του. Ένας επιμελητής Β’ είναι αποσπασμένος στο νοσοκομείο Βέροιας. Μία επικουρική ιατρός έχει λάβει άδεια κύησης. Ως εκ τούτου, στην κλινική παραμένει μόνο ένας επιμελητής σε ενεργό υπηρεσία.

Ο ένας και μοναδικός αυτός ιατρός, καλείται να διεκπεραιώσει μόνος του όλες τις προαναφερθείσες λειτουργίες (εφημερίες, χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, νοσηλεία ασθενών κλινικής, αντιμετώπιση ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων ασθενών άλλων κλινικών του νοσοκομείου και ιδιαίτερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς και την εκπαίδευση των ειδικευόμενων). Είναι ευνόητο ότι είναι αδύνατη η κάλυψη όλων των παραπάνω από ένα και μόνο ειδικό ιατρό. Η λειτουργία της κλινικής δεν είναι ασφαλής τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους ειδικευόμενους και τους ασθενείς. Ήδη, κατόπιν σύστασης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, η κλινική δε συμμετέχει πλέον στις γενικές εφημερίες, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης γενικής εφημερίας με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η άμεση πρόσληψη μόνιμου και επικουρικού προσωπικού.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και μια άλλη ιστορική κλινική του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», η Β’ χειρουργική, η οποία με βάση το οργανόγραμμα δικαιούται 9 θέσεις ειδικών χειρουργών. Από την ίδρυσή της το 1983 μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, καταφέρνει να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη σε παραγωγικότητα (εξέταση περιστατικών και χειρουργεία), σε εκτέλεση μεγάλων και εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων και σε μέσο χρόνο νοσηλείας τους.

Τα  τελευταία  χρόνια, λόγω  της  συνταξιοδότησης  πολλών  ιατρών  και  της  μη  πρόσληψης  νέων,  έχει  μειωθεί  δραματικά  ο  αριθμός  των  ειδικών  χειρουργών  που  υπηρετούν στην κλινική. Αυτή τη στιγμή, οι  ανάγκες  του  Τμήματος  καλύπτονται  οριακά, από  τους  4 (τέσσερις)  ειδικούς  χειρουργούς. Σημειωτέον,  ότι  ο  ένας  εξ’ αυτών  βρίσκεται σε  παράταση (συνταξιοδοτήθηκε  στις  31/12/2021) και  ο  άλλος  συνταξιοδοτείται  στις  31/12/2022. Καταληκτικά, δηλαδή, στις 31/12/2022 θα υπηρετούν μόνο 2 ειδικοί χειρουργοί.

Η  ίδια  κατάσταση  υφίσταται  και  στους  ειδικευόμενους  ιατρούς, καθ’  όσον  υπηρετούν  μόνο  5 (συνολικά για τις δύο χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου προβλέπονται 19), οι οποίοι φυσικά  αδυνατούν  να  καλύψουν  τις  ανάγκες  της κλινικής. Σύμφωνα με τους γιατρούς της κλινικής, οι ελάχιστες απαιτήσεις προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η Β’ χειρουργική, η αρχαιότερη κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, είναι: η άμεση προκήρυξη μιας θέσης Συντονιστή Διευθυντή, η άμεση πρόσληψη-μετακίνηση δύο επιμελητών Β’ χειρουργών και η ενίσχυση της κλινικής με τουλάχιστον τέσσερις ειδικευόμενους γιατρούς.

Για όλα τα παραπάνω είναι ενήμεροι ο Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας, η Διοικήτρια, ο Αναπληρωτής Διοικητής, ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ, αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Παρόλα αυτά κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί ακόμα για την αντιμετώπιση αυτής της προβληματικής και επικίνδυνης κατάστασης. 

Είναι επίσης θλιβερό, ότι η πνευμονολογική κλινική του δευτέρου ορόφου, όπου καταγράφηκαν θύματα από την πυρκαγιά της 6ης Απριλίου, παραμένει ακόμα ερμητικά κλειστή, με εμφανή τα αποκαΐδια και έντονη τη μυρωδιά  του καμένου.  Σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή (Α.Π.: 4533/7-4-2022) το μόνο από τα αρμόδια υπουργεία που δεν απάντησε ήταν το Υπουργείο Υγείας, ως προς το σκέλος  που αφορά στον απολογισμό των ζημιών, το πλάνο αποκατάστασης του ορόφου και τη διαχείριση των ασθενών της κλινικής.

Επειδή η αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στην εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ είναι παροιμιώδης και αποδεικνύει την απαξίωσή της απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας,

Επειδή έχει πολλές φορές ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια,

Επειδή η παρατεταμένη τραγική υποστελέχωση των κλινικών συνεπάγεται κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους,

Επειδή, με την υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι δυνατόν όχι μόνο να επιτελεστεί το κλινικό έργο αλλά ούτε να διεξαχθεί επαρκώς η εκπαίδευση των νέων γιατρών,

Επειδή, ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου για την πνευμονολογική κλινική του δευτέρου ορόφου, που παραμένει κλειστή λόγω πυρκαγιάς,

 

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ, 

  • Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς και να λειτουργούν με ασφάλεια για ασθενείς και εργαζόμενους, τόσο η ΩΡΛ και η Β’ χειρουργική κλινική, όσο και οποιαδήποτε άλλη κλινική του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» αντιμετωπίζει πρόβλημα υπόστασης λόγω υποστελέχωσης;
  • Ποιος είναι ο επίσημος απολογισμός των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά της 6ης Απριλίου στον κτηριακό, ξενοδοχειακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»;
  • Ποιο είναι το πλάνο αποκατάστασης των ζημιών του δευτέρου ορόφου Πνευμονολογικού Τμήματος 5δ, που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικό;

Οι υπογράφοντες βουλευτές

Γεώργιος Φραγγίδης

Μπουρχάν Μπαράν

Γιώργος Αρβανιτίδης

Χάρης Καστανίδης

Γεώργιος Μουλκιώτης

Ανδρέας Πουλάς

Διαβάστηκε 71 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Επικοινωνήστε με τον Γιώργο

"Ημουν, είμαι και θα είμαι εδώ για τα προβλήματα του τόπου"
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
21ης Ιουνίου 141
Κιλκίς, ΤΚ. 61100
Τηλ. 23410 27959 , 23410 27862
Fax 23410 28633
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μητροπόλεως 1, γραφείο 612
Αθήνα, ΤΚ. 10557
Τηλ. 210 3214421
Fax 210 3709679
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Γιώργος Φραγγίδης - Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.