Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 15:06

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΑΠ: 2595/121  3.3.2023

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023

Προς τον Υπουργό: Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη  

Θέμα: «Αναγκαία η στήριξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος από την Πολιτεία και η δημιουργία Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού»

 

Ο ρόλος των νοσηλευτών είναι κομβικής σημασίας για την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στους ασθενείς και για την καλή εξέλιξη της υγείας τους. Η επιστημονική γνώση, η συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα φροντίδας, η διαρκής και ευεργετική επαφή με τους ασθενείς, καθιστούν τους νοσηλευτές πολύτιμο πόρο των συστημάτων υγείας και καθοριστικό παράγοντα στον σχεδιασμό και τη λειτουργία τους. Η αξία του έργου τους σε όλες τις δομές υγείας, έγινε ιδιαίτερα αισθητή μάλιστα τα τελευταία δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

Δυστυχώς, τα στοιχεία που εμφανίζει η χώρα μας σε σχέση με την  αριθμητική τους επάρκεια μέσα στο ΕΣΥ, είναι απογοητευτικά. Σε μια κλινική δυναμικότητας 40 κλινών διαθέτουμε 1 με 2 νοσηλευτές ανά βάρδια, τη στιγμή που θα έπρεπε -σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα -να διαθέτουμε 8.

Η υποστελέχωση, η εργασιακή εξουθένωση, το επισφαλές εργασιακό περιβάλλον και οι αντίξοες εργασιακές συνθήκες, οι χαμηλές απολαβές και η απουσία κινήτρων, έχουν οδηγήσει σε μια συνεχώς αυξανόμενη διαρροή νοσηλευτών από το δημόσιο σύστημα υγείας. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, που οι συνταξιοδοτήσεις θα κυμανθούν στο 15%-20%, χωρίς αντίστοιχη εισροή νέων νοσηλευτών στο σύστημα.  

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς φορείς των νοσηλευτών, όλο και περισσότεροι, ακόμα και εργαζόμενοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, επιλέγουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον (εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων), επιζητώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, 3,5 χιλιάδες φεύγουν στο εξωτερικό ενώ διαπιστώνεται και τάση άρνησης διορισμού επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο ΕΣΥ.

Η Πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει το νοσηλευτικό επάγγελμα παρέχοντας πολλαπλά κίνητρα (εκπαιδευτικά, οικονομικά, εργασιακά, κ.ά.) και διαμορφώνοντας ελκυστικές συνθήκες εργασίας, με στόχο τη  βιωσιμότητα του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Επιπλέον, οφείλει να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα για δημιουργία κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού. Ο κλάδος θα πρέπει να  συμπεριλαμβάνει όλες τις Επαγγελματικές Κατηγορίες Νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ), με σαφώς διακριτά επαγγελματικά βαθμολογικά και μισθολογικά δικαιώματα, των Μαιών-Μαιευτών  καθώς και των Επισκεπτών-τριών Υγείας και όχι μόνο το 50% των εργαζομένων.  Εξάλλου, οι ΔΕ βοηθοί Νοσηλευτών (διετούς φοίτησης) - ενώ δε φέρουν με βάση τον νόμο τον τίτλο του Νοσηλευτή-  εκτελούν επί δεκαετίες κοινό κλινικό έργο με τους Νοσηλευτές στα Νοσοκομεία, χωρίς την επίβλεψη Νοσηλευτή όπως προβλέπεται  στο νομοθετικό πλαίσιο  (Π Δ ΥΠ'ΑΡΙΘ.210/ΦΕΚ Α'/165 24-7-2001).

Με δεδομένο πως το 40% του συνόλου του Νοσηλευτικού Προσωπικού των βαθμίδων ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ που εργάζεται  στις Κλινικές και τα τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων,  αποτελείται από ΔΕ Β. Νοσηλευτών είναι εύκολα κατανοητό  πως οι Νοσηλευτές ΠΕ/ΤΕ δεν επαρκούν για την κάλυψη των νοσηλευτικών αναγκών έτσι ώστε οι Βοηθοί Νοσηλευτών να εκτελούν μόνο τα καθήκοντά που προβλέπονται από  το Π. Δ. υπ'αριθ.210/φεκ Α'/165 24-7-2001. Για την ακρίβεια, προκειμένου να εκτελούν μόνο τα καθήκοντά τους, θα έπρεπε να προσληφθούν περίπου 60.000 Νοσηλευτές σε όλη την επικράτεια, αριθμός τριπλάσιος των υπηρετούντων αυτή τη στιγμή.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

  1. Γιατί δεν έχετε προνοήσει για την επαρκή στελέχωση των δημοσίων δομών υγείας σε νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία και η παροχή ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς; Ποια είναι η πρόοδος της τελευταίας προκήρυξης για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού;
  2. Σε ποια συμπεράσματα έχετε οδηγηθεί σχετικά με το επίπεδο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας στους ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει ο ΟΔΙΠΥ;
  3. Τι κίνητρα προτίθεστε να δώσετε, ώστε να καταστεί ελκυστικό το νοσηλευτικό επάγγελμα και να ανακοπεί η τάση φυγής των νοσηλευτών από τις δημόσιες δομές υγείας;
  4. Θα προχωρήσετε σε ουσιαστικές αλλαγές εκσυγχρονισμού της Νοσηλευτικής επιστήμης και θωράκισης αυτής με υλικά και θεσμικά μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση του Νοσηλευτικού επαγγέλματος, που θα βασίζεται στην Ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και θα δίνει μέσω μεταβατικών διατάξεων την δυνατότητα ένταξης σε αυτήν των κατηγοριών βαθμίδων εκπαίδευσης ΤΕ και ΔΕ με ακόλουθη μισθολογική αναβάθμιση;
  5. Θα προχωρήσετε στη δημιουργία ενός Ενιαίου Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού, μέσω του οποίου θα επέρχονται ρυθμίσεις που αφορούν το ασφαλιστικό καθεστώς, τις υπηρεσιακές μεταβολές και εξελίξεις, τα μισθολογικά θέματα και το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης; Αν ναι, πότε;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλείσθε να καταθέσετε τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Tον ακριβή αριθμό του συνόλου του Νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ ανά βαθμίδα εκπαίδευσης ΠΕ, ΤΕ, ΔΕκαι την εξέλιξη του από το 2017 έως σήμερα ανά βαθμίδα και ανά έτος.
  2. Τον ακριβή αριθμό των κενών οργανικών θέσεων Νοσηλευτικού Προσωπικού ανά Νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Ανδρέας Πουλάς

Διαβάστηκε 1131 φορές
"Ακολουθήστε με για να είστε πάντα ενημερωμένοι για το έργο μου"

YouTubeR Error. For more information about error turn on debug mode in the plugin settings.

Επικοινωνήστε με τον Γιώργο

"Ημουν, είμαι και θα είμαι εδώ για τα προβλήματα του τόπου"
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
21ης Ιουνίου 141
Κιλκίς, ΤΚ. 61100
Τηλ. 23410 27959 , 23410 27862
Fax 23410 28633
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μητροπόλεως 1, γραφείο 612
Αθήνα, ΤΚ. 10557
Τηλ. 210 3214421
Fax 210 3709679
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Γιώργος Φραγγίδης - Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.