Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 14:03

Δελτίο τύπου

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2023

ΘΕΜΑ: «Η έλλειψη σε αναισθησιολόγους «παραλύει» το Νοσοκομείο Παπανικολάου και ειδικότερα την Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική»

 

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη κατέθεσαν σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Φραγγίδης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Γιώργος Αρβανιτίδης και Χάρης Καστανίδης και οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ.κ. Γιώργος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν και Ανδρέας Πουλάς, επισημαίνοντας την κατάσταση οριακής και επισφαλούς λειτουργίας στην οποία έχει περιέλθει το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι αναισθησιολόγοι αποτελούν μια κρίσιμη ειδικότητα για τη λειτουργία του νοσοκομείου, αφού είναι απαραίτητοι όχι μόνο για την εκτέλεση των χειρουργείων αλλά και πολλών άλλων ιατρικών πράξεων. Τονίζουν ότι μια σειρά συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων ήδη από το 2020, απογύμνωσαν το τμήμα αναισθησιολογίας, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον μόλις επτά ειδικούς (7) αναισθησιολόγους στα γενικά χειρουργεία, που εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια και κάνουν τουλάχιστον δέκα εφημερίες τον μήνα, για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Η μοναδική  καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία επί τουλάχιστον 2,5 μήνες έκανε 20 και πλέον εφημερίες τον μήνα, πήρε πρόσφατα αναρρωτική άδεια. Η Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική τέθηκε εκτός προγράμματος εφημεριών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι που αποτελεί ντροπή, καθώς πρόκειται για μία ιστορική κλινική, με τεράστια σημασία για την υγεία του πληθυσμού ολόκληρης της Β. Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η απασχόληση ιδιώτη αναισθησιολόγου για 4 φορές τον μήνα, δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής.

Τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και η 3η ΥΠΕ, έχουν ενημερωθεί πλήρως για τις τεράστιες ελλείψεις, την οριακή λειτουργία και την αδυναμία πραγματοποίησης του προγράμματος εφημεριών, χειρουργείων και λοιπών ιατρικών πράξεων με το υπάρχον προσωπικό. Με μια σειρά εγγράφων από τον Νοέμβριο του 2022, η διευθύντρια του αναισθησιολογικού, πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου και μοναδική πλέον καρδιοαναισθησιολόγος, εκθέτει την κατάσταση και ζητά άμεση παρέμβαση.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», ως ένα «έγκλημα σε εξέλιξη» και υποστηρίζουν ότι οι ιθύνοντες κωφεύουν.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους ότι η υποστελέχωση σε αναισθησιολόγους οδηγεί στην αναβολή κρίσιμων χειρουργείων με συνέπειες στην υγεία των ασθενών, τους στρέφει για εξεύρεση λύσης στον ιδιωτικό τομέα υγείας με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, ενώ αυξάνει την πιθανότητα ιατρικού λάθους λόγω επαγγελματικής  εξουθένωσης. Ταυτόχρονα, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αποτελούν αντικίνητρο για την προσέλκυση αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ.

Οι βουλευτές καταλήγοντας, ρωτούν τον Υπουργό: 1) Μέσω ποιων ενεργειών σκοπεύει να αντιμετωπίσει σε άμεσο χρόνο την έλλειψη αναισθησιολόγων και ειδικότερα καρδιοαναισθησιολόγων στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», 2) αν θα προκηρύξει θέσεις μονίμων αναισθησιολόγων και 3) αν θα παρέχει και ποια κίνητρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων που θα καλύψουν τα υφιστάμενα κενά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Σε κατάσταση οριακής και επισφαλούς λειτουργίας έχει περιέλθει το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», ένα από τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος. Οι αναισθησιολόγοι αποτελούν μια κρίσιμη ειδικότητα για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, αφού υποστηρίζουν τη λειτουργία όχι μόνο των χειρουργικών κλινικών, αλλά και πολλών άλλων τμημάτων, όπως τις ΜΕΘ, τον μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, τα ογκολογικά τμήματα, τη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, το αιμοδυναμικό εργαστήριο, κ.ά.

Το τμήμα μέχρι το τέλος του 2022 διέθετε δώδεκα (12) αναισθησιολόγους, ενώ  σύμφωνα με τον  οργανισμό λειτουργίας του, οι οργανικές θέσεις της ειδικότητας είναι είκοσι έξι (26). Μια σειρά συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία ήδη από το 2020, απογύμνωσαν το τμήμα αναισθησιολογίας, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον  μόλις επτά ειδικούς (7) αναισθησιολόγους στα γενικά χειρουργεία, που εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια και κάνουν τουλάχιστον δέκα εφημερίες τον μήνα, για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Η μοναδική  καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία επί τουλάχιστον 2,5 μήνες έκανε 20 και πλέον εφημερίες τον μήνα, πήρε πρόσφατα αναρρωτική άδεια. Η Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική τέθηκε εκτός προγράμματος εφημεριών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι που αποτελεί ντροπή, καθώς πρόκειται για μία ιστορική κλινική, με τεράστια σημασία για την υγεία του πληθυσμού ολόκληρης της Β. Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η απασχόληση ιδιώτη αναισθησιολόγου για 4 φορές τον μήνα, δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής.

Τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και η 3η ΥΠΕ, έχουν ενημερωθεί πλήρως για την υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος εδώ και μήνες. Με έγγραφό της, ήδη από τον Νοέμβριο του 2022, η διευθύντρια του αναισθησιολογικού και πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου περιγράφει την ζοφερή κατάσταση, επισημαίνει την οριακή κατάσταση των  τμημάτων: Καρδιοχειρουργικού, Αγγειοχειρουργικού, Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και Αγγειογράφου και ζητά άμεση παρέμβαση, για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία τους.  

Τον Φεβρουάριο του 2023, με έγγραφό της, κοινοποιεί εκ νέου την αδυναμία λειτουργίας των ανωτέρω τμημάτων, λόγω αποχώρησης των δύο καρδιοαναισθησιολόγων, επισημαίνοντας την βαρύτητα, την πολυπλοκότητα των χειρουργείων και την ανάγκη πολύωρης παρουσίας του αναισθησιολόγου. Τονίζει, επίσης, ότι τίθενται εν αμφιβόλω και οι εφημερίες του Ιπποκρατείου που πάντα προηγούνται των γενικών εφημεριών, καθώς είναι 24ωρης απασχόλησης (που σημαίνει 48 ώρες συνεχόμενης εργασίας). Παράλληλα, ζητά άμεση παρέμβαση για ενίσχυση του τμήματος και τονίζει την αδυναμία κάλυψης του συνολικού έργου από μία μόνο καρδιοαναισθησιολόγο (την ιδία).

Επίσης με έγγραφό της, ως πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου, υποβάλει προς έγκριση την  κατανομή των χειρουργικών αιθουσών Μαρτίου 2023, προσαρμοσμένη στη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού των ειδικών αναισθησιολόγων-καρδιοαναισθησιολόγων, με στόχο την ασφάλεια στη χορήγηση αναισθησίας ή καταστολής σε χώρο εκτός χειρουργείου, δίνοντας παράλληλα στοιχεία περί της μείωσης του αριθμού των ενεργών ειδικών αναισθησιολόγων πάνω από 33% από την αρχή του έτους και μείωσης κατά το τρέχον έτος του αριθμού των άσηπτων χειρουργείων με αναισθησία πάνω από 42% σε σχέση με το 2019. Τέλος, επισημαίνει την αδυναμία εκτέλεσης του προγράμματος εφημεριών, χειρουργείων και λοιπών ιατρικών πράξεων με το υπάρχον προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», ως ένα «έγκλημα σε εξέλιξη», εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την κάλυψη θέσεων αναισθησιολόγων σε ενδεχόμενη προκήρυξη υπό αυτές τις συνθήκες και θεωρούν πολύ πιθανή τη διάπραξη λάθους λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης.

Επειδή η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» έχει ως αποτέλεσμα να  αναβάλλονται κρίσιμα χειρουργεία για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, με τον χρόνο αναμονής να δρα επιβαρυντικά στην υγεία των ασθενών, οδηγώντας σε άμεσες επιπλοκές ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή,

Επειδή η αδυναμία αντιμετώπισης των περιστατικών σε εύλογο και ασφαλή χρόνο, στρέφει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση,

Επειδή είναι πολύ πιθανή η διάπραξη ιατρικού λάθους υπό συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης,

Επειδή η εργασία σε μη ανθρώπινες συνθήκες αποτελεί αντικίνητρο για την κάλυψη κρίσιμων ειδικοτήτων στην υγεία,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

  1. Μέσω ποιων ενεργειών σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε σε άμεσο χρόνο την έλλειψη αναισθησιολόγων και ειδικότερα καρδιοαναισθησιολόγων στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου»;
  2. Θα προχωρήσετε σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων αναισθησιολογίας;
  3. Σκοπεύετε να δώσετε κίνητρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων που θα καλύψουν τις απαιτούμενες θέσεις; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

                                            Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Φραγγίδης, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Ανδρέας Πουλάς

Διαβάστηκε 1682 φορές
"Ακολουθήστε με για να είστε πάντα ενημερωμένοι για το έργο μου"

YouTubeR Error. For more information about error turn on debug mode in the plugin settings.

Επικοινωνήστε με τον Γιώργο

"Ημουν, είμαι και θα είμαι εδώ για τα προβλήματα του τόπου"
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
21ης Ιουνίου 141
Κιλκίς, ΤΚ. 61100
Τηλ. 23410 27959 , 23410 27862
Fax 23410 28633
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μητροπόλεως 1, γραφείο 612
Αθήνα, ΤΚ. 10557
Τηλ. 210 3214421
Fax 210 3709679
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Γιώργος Φραγγίδης - Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.