Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 16:45

Δελτίο τύπου

                                                                                    Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022

Θέμα: «Διάλυση του Τμήματος Αναισθησιολογίας του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων στην Πάτρα, λόγω τραγικής υποστελέχωσης»

 

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης και ο βουλευτής Αχαϊας κ. Γιώργος Παπανδρέου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, με την οποία θέτουν το πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων της Πάτρας και ειδικότερα του Τμήματος Αναισθησιολογίας.

Οι βουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στον Υπουργό, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη παραίτηση της τελευταίας μόνιμης παιδο-αναισθησιολόγου του νοσοκομείου στις 7 Απριλίου 2022, ήρθε να επισφραγίσει τη διαδικασία «αποψίλωσης» του τμήματος αναισθησιολογίας από μόνιμο προσωπικό. Προηγήθηκε η συνταξιοδότηση των δύο μόνιμων διευθυντών του τμήματος τον Δεκέμβριο 2021, ενώ αναμένεται η συνταξιοδότηση και της συντονίστριας διευθύντριας του τμήματος τον ερχόμενο Μάιο. Εφόσον συμβεί αυτό και δεν στελεχωθεί άμεσα, το τμήμα θα μείνει «ορφανό» και θα αναγκαστεί να κλείσει. Μαζί με αυτό θα αδρανήσει και η λειτουργία του χειρουργικού τομέα, ενώ θα επηρεαστεί αρνητικά η λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου, καθώς η αναισθησιολογία αποτελεί βασική ειδικότητα και πυλώνα λειτουργίας ενός νοσοκομείου.

Οι κ.κ. Φραγγίδης και Παπανδρέου υπογραμμίζουν ότι την ευθύνη για την τραγική αυτή κατάσταση του μοναδικού εκτός Αττικής αμιγώς παιδιατρικού νοσοκομείου, φέρουν ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ και ο Υπουργός Υγείας, οι οποίοι αν και έχουν  ενημερωθεί εδώ και μήνες για τα αναμενόμενα κενά των συνταξιοδοτήσεων, δεν φρόντισαν να ενισχυθεί το τμήμα με τις απαραίτητες προσλήψεις.

Τέλος, ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση των κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού στο τμήμα Αναισθησιολογίας και τον καλούν να ξεκαθαρίσει, αν αληθεύουν οι φήμες για επικείμενη μεταφορά του χειρουργικού τομέα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) και συγχώνευση ή ακόμα και κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Το Αναισθησιολογικό τμήμα του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων στην Πάτρα διαθέτει τέσσερις (4) οργανικές θέσεις αναισθησιολόγου, τις οποίες μέχρι πριν λίγους μήνες κάλυπταν η συντονίστρια διευθύντρια, δύο διευθυντές ΕΣΥ, μία επιμελήτρια Β’ και επίσης μία επιμελήτρια Β’ με μετακίνηση από άλλη υγειονομική μονάδα. Τον Δεκέμβρη του 2021 συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο (2) διευθυντές αναισθησιολόγοι και το τμήμα παρέμεινε να λειτουργεί μόνο με τη συντονίστρια διευθύντρια και μία (1) επιμελήτρια Β’, από την πλευρά των οργανικών θέσεων. Τα κενά των συνταξιοδοτήσεων, αν και αναμενόμενα, δεν καλύφθηκαν από αντίστοιχες προσλήψεις, ενώ ο όγκος εργασίας παρέμεινε ο ίδιος, καθώς δεν μειώθηκε ο αριθμός των τακτικών χειρουργείων και φυσικά συνεχίστηκε η ροή των έκτακτων περιστατικών.

Ως αποτέλεσμα, η μοναδική επιμελήτρια του νοσοκομείου επωμίστηκε έναν δυσανάλογο και πέρα από τις ανθρώπινες φυσιολογικές αντοχές όγκο εργασίας, αγωνιζόμενη να ανταπεξέλθει με ορθή κρίση και ασφάλεια ως γιατρός στις ανάγκες των μικρών ασθενών. Με εργασιακό χρόνο που υπερέβαινε το προβλεπόμενο εβδομαδιαίο 48ωρο και με 9 έως 12 εφημερίες τον μήνα, καλούνταν να  διαχειριστεί παράλληλα τον συναισθηματικό φόρτο και τη σωματική κόπωση.

Η συνεχιζόμενη αδιέξοδη κατάσταση, την οδήγησε στην απόφαση να καταθέσει την παραίτησή της στις 7 Απριλίου 2022, διαμαρτυρόμενη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τμήμα και την εργασιακή εξουθένωση που βιώνει τους τελευταίους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον επόμενο μόλις μήνα, τον Μάιο 2022, επίκειται η συνταξιοδότηση της τελευταίας μόνιμης γιατρού, της συντονίστριας διευθύντριας του τμήματος. Εφόσον αυτό συμβεί, θα έχει ολοκληρωθεί η αποψίλωση του τμήματος Αναισθησιολογίας, αφού δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με τους δύο μετακινημένους από άλλες υγειονομικές μονάδες γιατρούς. 

Χωρίς επάρκεια αριθμού μόνιμων αναισθησιολόγων, είναι σαφές ότι ούτε το αναισθησιολογικό τμήμα ούτε ο χειρουργικός τομέας ούτε το νοσοκομείο γενικά, μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια για τα παιδιά. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ε.Ι.Ν.Α (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας), για την δυστοπική προαναφερθείσα κατάσταση φέρουν καίρια ευθύνη ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ και ο Υπουργός Υγείας, γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν ενημερωθεί εδώ και μήνες για τα αναμενόμενα κενά των συνταξιοδοτήσεων, δεν φρόντισαν να ενισχυθεί το τμήμα με τις απαραίτητες προσλήψεις.

Στον αντίποδα, πριν λίγες μέρες ο κ. Γιάννης Καρβέλης, διοικητής της 6ης ΥΠΕ, με δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υποστελέχωσης», σε απάντηση των εργαζόμενων του Καραμανδανείου που πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στις 4/4/2022, μαζί με φορείς της πόλης, κρούοντας για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Επειδή το Καραμανδάνειο είναι ένα από τα ελάχιστα αμιγώς παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας και το μοναδικό εκτός Αττικής και ο Χειρουργικός Τομέας του χειρουργεί 1800 παιδιά κάθε χρόνο από 20 διαφορετικούς νομούς.

Επειδή η τραγική υποστελέχωση του εν λόγω τμήματος Αναισθησιολογίας, αλλά και γενικά του νοσοκομείου, συνεπάγεται προβλήματα ασφάλειας και ποιότητας φροντίδας των ασθενών.

Επειδή η υποστελέχωση του ΕΣΥ ευθύνεται για το σύνδρομο εξουθένωσης και σε μεγάλο βαθμό για το ανησυχητικό φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. 

Επειδή πληθαίνουν οι φήμες για μεταφορά του χειρουργικού τομέα στο ΠΓΝΠ και  συγχώνευση ή ακόμα και κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων, ενόψει ίδρυσης μεγάλου παιδιατρικού Νοσοκομείου της Δυτ. Ελλάδας.

Επειδή οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι πολίτες που προσφεύγουν στο νοσοκομείο για την αποκατάσταση της υγείας τους αξίζουν σεβασμό και όχι εμπαιγμό.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  • Έχετε λάβει γνώση του τεράστιου προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το τμήμα αναισθησιολογίας του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα κενά σε μόνιμο προσωπικό στο εν λόγω τμήμα, που προκαλούν «έμφραγμα» και στη λειτουργία του χειρουργικού τομέα, αλλά και των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου;
  • Αληθεύουν οι φήμες για επικείμενη μεταφορά του χειρουργικού τομέα στο ΠΓΝΠ και συγχώνευση ή ακόμα και κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης

Γιώργος Παπανδρέου

Διαβάστηκε 278 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ερώτηση Ερώτηση »

Επικοινωνήστε με τον Γιώργο

"Ημουν, είμαι και θα είμαι εδώ για τα προβλήματα του τόπου"
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
21ης Ιουνίου 141
Κιλκίς, ΤΚ. 61100
Τηλ. 23410 27959 , 23410 27862
Fax 23410 28633
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μητροπόλεως 1, γραφείο 612
Αθήνα, ΤΚ. 10557
Τηλ. 210 3214421
Fax 210 3709679
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Γιώργος Φραγγίδης - Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.