Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 18:18

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Τρίτη, 5 Απριλίου 2022

Θέμα:«Μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία επιφέρει η κατάργηση της συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς»

 

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή Κιλκίς και υπεύθυνου ΚΤΕ Υγείας του Κινήματος Αλλαγής. Στην ερώτηση οι βουλευτές  επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιούργησε λίγες μόνο μέρες μετά την εφαρμογή της η  απόφαση του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό από τις 16 Μαρτίου 2022 του δικαιώματος συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποκλειστικά σε γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας, αφαιρώντας το δικαίωμα αυτό από τους ιδιώτες γιατρούς.

Η ταλαιπωρία όσων αναζήτησαν χωρίς αποτέλεσμα έκτακτη ιατρική βοήθεια και παράλληλη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων ή εμβολίων,  δημιούργησε κύμα  αγανάκτησης από την πλευρά των θιγόμενων πολιτών αλλά και την αντίδραση ιατρικών και κοινωνικών φορέων και της αντιπολίτευσης. Το Υπουργείο Υγείας, μετά την πίεση που δέχθηκε, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει προσωρινά και να παρατείνει μέχρι τις 30 Απριλίου τη δυνατότητα συνταγογράφησης των ανασφάλιστων σε ιδιώτες γιατρούς, εωσότου δηλαδή ολοκληρώσει την επεξεργασία λίστας εξαιρέσεων από το μέτρο.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα μέτρο χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή του, αφήνοντας οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς άμεση πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία και διαταράσσοντας τη θεραπευτική διαδικασία και την καθημερινότητα ευαίσθητων κατηγοριών ασθενών, όπως εκείνοι με ψυχικές και χρόνιες παθήσεις.

Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή, το Υπουργείο Υγείας προσθέτει αχρείαστο βάρος στους γιατρούς των δημοσίων δομών εν μέσω πανδημίας ενώ προβαίνει σε διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτών και γιατρών του δημοσίου. Με την κατάρτιση λίστας εξαιρέσεων από τους περιορισμούς του μέτρου, διαπράττει επιπλέον διαχωρισμό μεταξύ ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας ή επειγουσών διαγνωστικών εξετάσεων.

Με δεδομένο ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει το αγαθό της υγείας σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον Υπουργό σχετικά με: το πώς θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων και οικονομικά ευάλωτων πολιτών μετά την 30η Απριλίου 2022 και την επανέναρξη του μέτρου, αν θα επιμείνει σε ένα μέτρο που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό μέσα στις λίγες μέρες εφαρμογής του, ποιο είναι το σκεπτικό και τα κριτήρια για την επεξεργασία λίστας εξαιρέσεων και διάκρισης μεταξύ ασθενών και αν σκοπεύει να αξιοποιήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην προσπάθεια ελέγχου των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων.  

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

 

 

Με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ.Π.οικ. 12184/2022 - ΦΕΚ 899/Β/28-2-2022,

από τις 16 Μαρτίου 2022 το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες περιορίστηκε αποκλειστικά στους ιατρούς των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων  υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, καθώς και στους απασχολούμενους στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α΄ 51).

Λίγες μόνο μέρες μετά την εφαρμογή του, το μέτρο με την απαγόρευση της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών σε ιδιώτες γιατρούς,  επέφερε πλείστα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Η ταλαιπωρία όσων αναζήτησαν έκτακτη ιατρική βοήθεια με παράλληλη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων ή εμβολίων,  δημιούργησε κύμα  αγανάκτησης.

Τα ραντεβού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καθυστερούν. Ο ανασφάλιστος όμως δεν μπορεί ούτε να εφοδιαστεί παραπεμπτικό εξετάσεων αλλά ούτε να αγοράσει φάρμακα χωρίς ηλεκτρονική ιατρική συνταγή (αντιβιοτικά - ψυχιατρικά φάρμακα). Έτσι, ανασφάλιστοι ασθενείς που χρειάζονταν άμεσα διαγνωστικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή, έμειναν ακάλυπτοι, διακινδυνεύοντας την εξέλιξη της νόσου και την υγεία τους. Σημειώνεται ότι πολλοί ιδιώτες γιατροί απασχολούνται σε ιατρικές δομές δήμων, που εξυπηρετούν δωρεάν ηλικιωμένους, δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων και όσους ανήκουν σε κοινωνικές δομές. Η απαγόρευση αφορά και αυτή την κατηγορία γιατρών.

Τις ημέρες που διήρκεσε η εφαρμογή του μέτρου, επείγουσες περιπτώσεις ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού (ακόμα και covid19), του ουροποιητικού, γυναικολογικές ασθένειες, αλλά και ψυχιατρικά νοσήματα, ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, διαβητικοί, καρδιολογικοί και άλλοι ασθενείς, ακόμα και  παιδιά που έπρεπε να εμβολιαστούν,  βρέθηκαν μπροστά σε αδιέξοδο.

Με δεδομένες μάλιστα τις ιδιαιτερότητες σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, όπως οι χρονίως πάσχοντες και οι ψυχικά νοσούντες, η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου δύναται να προκαλέσει αναταράξεις σε όλη την θεραπευτική διαδικασία, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται καλή γνώση του ιστορικού από το θεράποντα γιατρό αλλά και χρόνος για την εγκατάσταση στέρεης   και αποτελεσματικής θεραπευτικής σχέσης. Οι περιττές μετακινήσεις προς τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ και η ανακατεύθυνση σε γιατρό που δε γνωρίζει το ιστορικό τους, μπορούν να προκαλέσουν «πισωγύρισμα» και υποτροπές.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγούσε στην ταλαιπωρία των πολιτών και την αντίδραση των γιατρών.

Μετά τις καταγγελίες πολιτών  που στάθηκε αδύνατο να εξυπηρετηθούν κατάλληλα στις δημόσιες δομές υγείας και  τις έντονες αντιδράσεις ιατρικών και κοινωνικών φορέων αλλά και της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Υγείας υπαναχώρησε προσωρινά και παρέτεινε  μέχρι τις 30 Απριλίου τη δυνατότητα συνταγογράφησης των ανασφάλιστων σε ιδιώτες γιατρούς, εωσότου δηλαδή ολοκληρώσει την επεξεργασία λίστας με περιπτώσεις εξαιρέσεων από τους περιορισμούς του μέτρου.

Επειδή συνιστά ανευθυνότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να νομοθετεί ένα μέτρο χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ομαλή εφαρμογή του,

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο να μένουν οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς άμεση πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία,

Επειδή το μέτρο είναι προσβλητικό για τους ιδιώτες γιατρούς, απέναντι στους οποίους η κυβέρνηση επιδεικνύει συλλήβδην μια απαράδεκτη έλλειψη εμπιστοσύνης, θεωρώντας τους ουσιαστικά ανέντιμους,

Επειδή προστίθεται ανεπιθύμητος και μη αναγκαίος φόρτος εργασίας στους γιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας.

Επειδή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσφέρει τρόπους ελέγχου των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων,

Επειδή η επιλογή της κυβέρνησης να καταρτίσει λίστα με εξαιρέσεις από τους περιορισμούς του μέτρου αποτελεί διάκριση μεταξύ ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας ή επειγουσών διαγνωστικών εξετάσεων,

Επειδή η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών και η Πολιτεία οφείλει να το εξασφαλίζει σε όλους, χωρίς διακρίσεις,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

  • Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε την απρόσκοπτη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων και οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας μετά την 30ή Απριλίου 2022, οπότε θα τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το μέτρο της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας;
  • Θα επιμείνετε σε ένα μέτρο που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, αφού παρακωλύει την άμεση πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, εμβόλια και θεραπεία πολλών συμπολιτών μας διακυβεύοντας την υγεία των ιδίων αλλά και των εξαρτώμενων μελών τους;
  • Με ποιο σκεπτικό και με ποια κριτήρια προσφεύγετε στην επεξεργασία λίστας εξαιρέσεων από την εφαρμογή του προαναφερόμενου μέτρου, διαπράττοντας διαχωρισμό μεταξύ ασθενών που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας;
  • Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που προσφέρει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην προσπάθεια ελέγχου των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Γιώργος Φραγγίδης

 

Μιχάλης Κατρίνης

 

 

Μπουρχάν Μπαράν

 

 

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

 

Γεώργιος Αρβανιτίδης

 

Ιλχάν Αχμέτ

 

Νάντια Γιαννακοπούλου

 

Χρήστος Γκόκας

 

Γεώργιος Καμίνης

 

Χαράλαμπος Καστανίδης

 

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Χαρά Κεφαλίδου

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

 

Ευαγγελία Λιακούλη

 

Ανδρέας Λοβέρδος

 

Γεώργιος Μουλκιώτης

 

Δημήτριος Μπιάγκης

 

Απόστολος Πάνας

 

Γεώργιος Παπανδρέου

 

Ανδρέας Πουλάς

 

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Διαβάστηκε 227 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Ερώτηση »

Επικοινωνήστε με τον Γιώργο

"Ημουν, είμαι και θα είμαι εδώ για τα προβλήματα του τόπου"
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
21ης Ιουνίου 141
Κιλκίς, ΤΚ. 61100
Τηλ. 23410 27959 , 23410 27862
Fax 23410 28633
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μητροπόλεως 1, γραφείο 612
Αθήνα, ΤΚ. 10557
Τηλ. 210 3214421
Fax 210 3709679
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Γιώργος Φραγγίδης - Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.