Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 12:36

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ όσον αφορά στον πολύπαθο ΕΦΚΑ, ήταν εξαρχής εμφανής. Οικοδομήθηκε επικοινωνιακά πάνω στην εικόνα του Υπουργού- τιμωρού των «κακών» υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι ευθύνονται για την ταλαιπωρία των πολιτών και τις πολυάριθμες εκκρεμείς υποθέσεις στον φορέα.

 

Ενεργοποιείται η προσφιλής τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού και  εργαλειοποιείται η δίκαιη αγανάκτηση των ταλαιπωρημένων πολιτών.

Ο Υπουργός  βρίσκει τον τέλειο ένοχο στο πρόσωπο των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, της «μεγαλύτερης πληγής του ελληνικού Δημοσίου», όπως τον έχει χαρακτηρίσει. 

Η μετάθεση ευθυνών στον φορέα και τους εργαζόμενους εξυπηρετεί τον διπλό στόχο της κυβέρνησης, που είναι από τη μια να εξευμενίσει τους αγανακτισμένους συνταξιούχους για την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων και από την άλλη να λειτουργήσει πιλοτικά ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα, με προσλήψεις στελεχών από την αγορά.  

Άραγε, όλες οι παθογένειες και οι δυσλειτουργίες του ΕΦΚΑ - που δεν είναι λίγες -  συνοψίζονται στους εργαζόμενους; Τίποτα άλλο δεν ευθύνεται;

Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν συμπολίτες μας όμηροι των αδυναμιών ενός φορέα. Ας μας πει όμως ο κ. Χατζηδάκης, τι έκανε η κυβέρνησή του και ο ίδιος μέσα στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης για να βελτιώσουν την κατάσταση;

Το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων το καλοκαίρι του 2019 ήταν περίπου 200.000 και το Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 276.940. Ξεπέρασαν ακόμα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Πώς αντιμετώπισαν την τραγική υποστελέχωση, τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή  και στη μηχανοργάνωση (ούτε υπολογιστές δεν έχουν στον e- ΕΦΚΑ!).

Τι έκαναν για την καθυστέρηση στην αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος; Τίποτα. Δεν πρόσφεραν καμία στήριξη.

Καμία μόνιμη πρόσληψη δεν έγινε. Δεν ανανεώθηκαν  ούτε οι συμβάσεις των 683 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που εργάστηκαν στον ΕΦΚΑ και απέκτησαν πολύτιμη τεχνογνωσία.

Η πρόσληψη αυτών των εργαζόμενων που διεκπεραίωναν 1000 συντάξεις καθημερινά, 25.000 συνολικά το μήνα, ήταν και η μόνη σωστή ενέργεια της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΕΦΚΑ αλλά, δυστυχώς, δεν είχε συνέχεια. 

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός όλο αυτό το διάστημα στοχοποιούν τον φορέα και  τον απαξιώνουν συστηματικά, προφανώς για να προλειάνουν το έδαφος για την είσοδο ιδιωτών χωρίς αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, αφού τον αγανακτισμένο πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα του κάνει τη δουλειά αλλά τον ενδιαφέρει να εξυπηρετηθεί. Ανάλογη τακτική είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. σε εκείνες των ΕΛΤΑ και της ΔΕΗ.

Βέβαια, είναι άξιο απορίας, πώς θα καταφέρουν τα στελέχη από την αγορά, με την έλλειψη γνώσης και εμπειρίας σε σχέση με τις πολύπλοκη ασφαλιστική νομοθεσία, να τα καταφέρουν καλύτερα από τους μόνιμους έμπειρους υπαλλήλους. Είναι γνωστό το κακό προηγούμενο της αποτυχίας του κ. Χατζηδάκη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων με τη συνδρομή ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων.

Επίσης, ο προκάτοχος του σημερινού Υπουργού, ο κ. Βρούτσης, στο άρθρο 74 του ν. 4635/2019 πρόβλεψε ότι Γενικοί Διευθυντές στον ΕΦΚΑ μπορούν να κρίνονται μόνο «υπάλληλοι με τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ», με απώτερο στόχο την εξασφάλιση αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας.

Για τον κ. Χατζηδάκη φαίνεται ότι αξιοκρατία και εκσυγχρονισμός στον φορέα σημαίνει επιλογή ιδιωτών Διευθυντών και Γεν. Διευθυντών με απλό πτυχίο, αγγλικά επιπέδου lower και με μισθό 8.300 ευρώ! Ταυτόχρονα, αυξάνει τους μετακλητούς στο γραφείο του Διοικητή του ΕΦΚΑ. Ο παλαιοκομματισμός και οι πελατειακές σχέσεις σε όλο τους το  μεγαλείο!

Το εργασιακό bullying από τον πολιτικό τους προϊστάμενο, η απαξίωση και το φρενάρισμα της ανέλιξης στη διοικητική ιεραρχία, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν ικανά και έμπειρα στελέχη στην έξοδο από τον φορέα και την αναπαραγωγή υφιστάμενων προβλημάτων. 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει και άλλα προβληματικά σημεία, όπως το μοντέλο  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι μπορεί ο ΕΦΚΑ να ορίζει αλλά και να ελέγχει τον διαχειριστή της ακίνητης περιουσίας του για όσα πράττει, καθώς και το δικαίωμα να τον παύει όποτε το θεωρεί σωστό.

Η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων εκφράζει σοβαρές ενστάσεις γι αυτά, καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν θέματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, δημιουργούνται υπόνοιες για επιβουλή ακινήτων – φιλέτων προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Σκοτεινό σημείο του νομοσχεδίου αποτελεί και ο κανονισμός προμηθειών, που είναι  κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις. Οι προμήθειες του ΕΦΚΑ εξαιρούνται ακόμα και από το άρθρο 41 του ν. 4412/2016, που αφορά στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται υποχρεωτικά σε κεντρικές δραστηριότητες αγορών από την Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών (Ε.Κ.Α.Α.).

Η παράκαμψη, επίσης, των υπηρεσιακών πειθαρχικών συμβουλίων, η αφαίρεση των 2 αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων και η μείωση του αριθμού των μελών σε 3 από 5 που ήταν όπως ισχύει σε όλο το Δημόσιο, είναι κάτι με το οποίο διαφωνούμε.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο εκπληρώνει το στόχο του εκσυγχρονισμού. Θα το έκανε αν είχαμε: Άμεση σύνταξη και έκδοση Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών,  πλήρη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, προσλήψεις προσοντούχων μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠΠ, αξιοκρατική λειτουργία.

Γι αυτό, δίνουμε αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο αλλά και γιατί υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και περιέχει διατάξεις που ενισχύουν την αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις, την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την αναξιοκρατία.

Διαβάστηκε 305 φορές

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ερώτηση Ερώτηση »

Επικοινωνήστε με τον Γιώργο

"Ημουν, είμαι και θα είμαι εδώ για τα προβλήματα του τόπου"
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
21ης Ιουνίου 141
Κιλκίς, ΤΚ. 61100
Τηλ. 23410 27959 , 23410 27862
Fax 23410 28633
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μητροπόλεως 1, γραφείο 612
Αθήνα, ΤΚ. 10557
Τηλ. 210 3214421
Fax 210 3709679
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2021 Γιώργος Φραγγίδης - Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.