Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 09 Ιουλίου 2011 21:08

Συνέντευξη του Γιώργου Φραγγίδη στη Mail

Εκτιμάτε ότι το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός θα περάσουν από τη Βουλή; Φαντάζομαι και ότι οι βουλευτές έρχονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα και συχνά συνειδησιακά διλήμματα.

Είναι αλήθεια πως, μέσα στη δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας, απαιτείται ένας άμεσος και σκληρός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε την πτώχευση και τη στάση πληρωμών. Ο κάθε βουλευτής είναι μέρος αυτής της κοινωνίας και καθημερινά εκλαμβάνει θετικά και αρνητικά μηνύματα από αυτήν και τους πολίτες. Έχει, όμως, την υποχρέωση, σήμερα, να υποστηρίξει πολλές φορές δυσάρεστες αποφάσεις, μόνο και μόνο για το καλό του τόπου και της πατρίδας μας. 

 

Εκτιμώ ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος θα περάσουν, και πρέπει να περάσουν, γιατί πάνω από όλα είναι η σωτηρία της Ελλάδας και η γρήγορη πορεία προς το δρόμο της ανάπτυξης.

 

Εάν δεν περάσει το μεσοπρόθεσμο, ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές; Και, πρακτικά, τι σημαίνουν οι εκλογές για την Ελλάδα; 

Θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη, αν δεν περάσει το μεσοπρόθεσμο και η χώρα συρόταν σε εκλογές, διότι τότε η πτώχευση θα ήταν σίγουρη και τα αποτελέσματα καταστροφικά για αυτήν και για όλους μας γενικά. 

Είκοσι μήνες μετά τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό; Ότι βρισκόμαστε σε τροχιά εκλογών; Σε τροχιά πολιτικών διεργασιών; 

Για όσους δεν τους πολυενδιαφέρει η πορεία της χώρας, αλλά μόνο το μικροκομματικό και προσωπικό όφελος, προσαρμόζουν την πολιτική και την πρακτική τους με βάση τέτοιου είδους στοιχεία και επιχειρήματα. Το ΠΑΣΟΚ, ως μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, εδώ και είκοσι μήνες, με πρωτεργάτες την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, δίνει μια τιτάνια μάχη για να σωθεί η Ελλάδα. Προχωρά σε αλλαγές και ανατροπές σε όλο το φάσμα της υπάρχουσας οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, ώστε όσο το δυνατόν σύντομα να βγει η χώρα μας από τα δεινά που αντιμετωπίζει, στα οποία διαχρονικά οδήγησαν οι διάφορες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία είκοσι-τριάντα χρόνια. Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία τα πεντέμισι χρόνια εξουσίας της οδήγησε σε αδιέξοδο. 

Αυτό που είπε ο Μπαρόζο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να στηρίξουν άλλο σχέδιο, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, πώς το αντιλαμβάνεστε; 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα αντέδρασε αργά στο ζήτημα της κρίσης της Ελλάδας και άργησε να καταλάβει τις προτάσεις και την πολιτική του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ότι αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαφώς και ο καθένας από μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του (όπως κάνει εδώ και πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του και που αποφεύγουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις) και τότε οι δηλώσεις του κ. Μπαρόζο δεν θα έχουν ιδιαίτερο νόημα. 

Θα ξαναγυρίσει η αισιοδοξία στους Έλληνες; Η χώρα έχει προοπτική; Ή θα γυρίσουμε πίσω, ανατρέποντας ιστορικά κεκτημένα και κατακτήσεις ετών; 

Πρέπει να πούμε πως μέσα στα ιστορικά κεκτημένα και τις κατακτήσεις υπάρχουν πολλά πράγματα που βόλεψαν κάποιους και κάποιες ομάδες και που βοήθησαν να οδηγηθούμε σ’ αυτή την κρίση. Σίγουρα, η χώρα έχει προοπτική και η αισιοδοξία θα γυρίσει στους Έλληνες, αν όλοι μας συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κοινή προσπάθεια, για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύπλευρη κρίση της πατρίδας μας, με γνώμονα την προστασία της, μακριά από ιδιοτελείς ή άλλου είδους σκοπούς. 

Εκτιμάτε ότι γίνεται μία προσπάθεια αγιοποίησης προσώπων με στόχο την επόμενη μέρα, όποτε και αν έρθει αυτή, όπως και αν προσδιορίζεται;

Συγγνώμη, αλλά οι Άγιοι είναι για τις εκκλησίες. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, χρειάζονται ενεργοί πολίτες, με σθένος, δύναμη και θέληση να αγωνιστούν για τη σωτηρία της πατρίδας μας, για καλύτερες μέρες γι’ αυτήν και τα παιδιά μας.

Φοβάστε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες; Και αυτή τη φορά, ο στόχος να μην είναι κάποιος πολιτικός, αλλά ο ένας πολίτης να στρέφεται εναντίον του άλλου.

Όχι. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός συναισθάνεται την κρισιμότητα της περιόδου και δεν θα στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου. Άλλο η διαμαρτυρία της κοινωνίας που αφυπνίζει τον πολιτικό κόσμο και άλλο η κοινωνική έκρηξη. Χρέος, βέβαια, όλων των πολιτικών και των πολιτικών δυνάμεων είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ενισχύουν με την πρακτική τους τα φαινόμενα δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς.

Η παραίτηση Φλωρίδη, τι σηματοδοτεί; Υπάρχουν κινήσεις και διεργασίες που προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα ή απλώς με έμπρακτο τρόπο καταγράφεται η αγωνία και η ανησυχία για το μέλλον της χώρας;

Η αγωνία και η ανησυχία για το μέλλον της χώρας, τέτοιες ώρες, αγγίζει όλους μας. Κανείς δεν δικαιούται να επικαλείται μεγαλύτερη ευαισθησία από τους άλλους. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα σας πω πού προσβλέπει την επόμενη μέρα ο κ. Φλωρίδης, απλώς, σ’ αυτές τις στιγμές, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ενωμένοι σαν μια γροθιά, για να δώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας.

Εκτιμάτε ότι η ιδέα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.) έχει οριστικά εγκαταλειφθεί;

Η προσπάθεια για μια οικουμενική αντιμετώπιση του προβλήματος της χώρας έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου. Δυστυχώς, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Παρόλα αυτά, όμως, η προσπάθεια ομοψυχίας πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ.

 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους φίλους και ψηφοφόρους σας στο Κιλκίς;

Όλα αυτά τα χρόνια, με τη συμμετοχή μου στα κοινά, έδωσα τους αγώνες μου για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μου και για τους συμπολίτες μου. Το ίδιο, με μεγαλύτερο σθένος και με αίσθηση της ευθύνης που η σημερινή μου ιδιότητα μου δίνει, θα πράξω και στο μέλλον.

Διαβάστηκε 2476 φορές