1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Δευτέρα, 21 Οκτώβριος 2019 13:21

Γ. Φραγγίδης: Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για το Νοσοκομείο Κιλκίς και για τα έργα που καθυστερούν στο ν. Κιλκίς

 

b7

 

ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι χαίρεται. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Βουλευτή πλέον, γιατί την περασμένη φορά που μιλήσαμε ήταν υποψήφιος Βουλευτής, τον Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής τον κύριο Γιώργο Φραγγίδη. Κύριε Φραγγίδη καλώς ήλθατε.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Καλημέρα, καλώς σας βρήκα.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Και η πρώτη ερώτηση είναι μετά την είσοδό σας στη Βουλή, μετά την εκλογή σας δηλαδή, να θυμίσουμε απλά ότι διατελέσατε Βουλευτής από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο, μέχρι τις εκλογές δηλαδή, τις πρώτες εκλογές του 2012, οι πρώτες εντυπώσεις λοιπόν. Πώς είναι τα πράγματα; Όπως τα αφήσατε;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Όχι, όχι, όχι.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Λίγο πιο διαφορετικά.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Είναι λίγο διαφορετικά. Η πρώτη εντύπωση είναι όσον αφορά το περιβάλλον που υπάρχει μέσα στη Βουλή. Το κλίμα δηλαδή που λέμε που υπάρχει μέσα στη Βουλή. Το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό. Τότε ξέρετε ήταν οι αγανακτισμένοι, είχαμε και αγανακτισμένους μέσα στη Βουλή που φωνάζανε, κάνανε. Υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός μέσα στη Βουλή που βοηθάει βεβαίως και το ότι δεν υπάρχει η Χρυσή Αυγή μέσα, κάτι το οποίο αλλάζει το κλίμα δηλαδή μέσα στη Βουλή.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Και το '12 δεν υπήρχε η Χρυσή Αυγή.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Τότε υπήρχαν οι αγανακτισμένοι όμως έξω, αλλά υπήρχαν και κάποιοι μέσα στη Βουλή και οπότε το κλίμα δεν ήταν καλό. Δεν υπήρχε ένας πολιτισμός, χρησιμοποιούσαν μία φρασεολογία που δεν τιμάει ένα χώρο όπως το Κοινοβούλιο. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, είναι διαφορετικά.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Πρώτες εντυπώσεις από την Κυβέρνηση, πριν σας ρωτήσω για τον δικό σας κομματικό χώρο, πολιτικό χώρο. Μια εκτίμηση, μια αξιολόγηση της νέας Κυβέρνησης.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Κοιτάξτε εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Πιστεύω και φάνηκε νομίζω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι την πρώτη εντύπωση της εικόνας την κέρδισε ο κύριος Μητσοτάκης με αυτά που γρήγορα δηλαδή φάνηκε στον κόσμο ότι αντιδράει, φέρνει κάποια νομοσχέδια, ψηφίστηκαν κάποια μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ που το ψηφίσαμε σαφώς κι εμείς, όλοι. Και φάνηκε ότι στον κόσμο.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Φάνηκε ότι έχει ρεφλέξ η Κυβέρνηση.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, εκείνη τη στιγμή. Βέβαια τώρα όσον περνάει ο καιρός φαίνεται ότι ερχόμαστε λίγο πολύ προς τον παλιό τρόπο. ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Στην πεπραγμένη; ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, στον παλιό τρόπο και παρόλα τα ανοίγματα που κάνει ο κύριος Μητσοτάκης στον κεντρογενή χώρο με τις επιλογές που έκανε σε Υπουργούς, σε άλλα στελέχη, Γενικούς Γραμματείς κτλ., παρόλα αυτά στα νομοσχέδια που έρχονται και τα οποία δυστυχώς μέχρι τώρα όλα σχεδόν έρχονται με την αιτιολογία του επείγοντος και του κατεπείγοντος και αυτό δεν είναι και πολύ καλό πάντα, όμως όλα τα νομοσχέδια που έρχονται φαίνεται ότι η σφραγίδα της Δεξιάς κρατιέται καλά μέσα στο. 

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Στο χώρο αυτό.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Στο χώρο αυτό και στην Κυβέρνηση. 

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Να μπούμε κατευθείαν στα θέματα έτσι της επικαιρότητας. Μεταναστευτικό. Το λέω σαν θέμα – πρόβλημα διότι είναι θέμα που δεν αφορά μόνο στο Νομό Κιλκίς, δεν αφορά μόνο καν στην Ελλάδα, δεν είναι θέμα που μπορεί να το διαχειριστεί μία χώρα. Τι συμβαίνει, τι γίνεται, πού πάμε;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε είναι ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο, πολύ δύσκολο. Εμείς πάντα λέγαμε ότι χρειάζεται μία σοβαρή αντιμετώπιση του όλου ζητήματος. Δυστυχώς φαίνεται, σ' αυτό τον τομέα η Κυβέρνηση φαίνεται ανέτοιμη και ήταν ανέτοιμη. Προχωράει με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια σχέδια που προχωρούσε και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Βεβαίως υπάρχουν νησιά που αυτή τη στιγμή έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εικόνα, πρέπει τα νησιά αυτά να αποφορτιστούν και να αδειάσουν δηλαδή. Η λέξη ίσως δεν είναι και η πιο κατάλληλη. 

ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό το αίτημα που είχαμε εμείς όταν είχε μαζευτεί εδώ 17.000 κόσμος στην Ειδομένη.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Μπράβο, μπράβο. Και πρέπει αναλογικά όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό, και κρατήστε λίγο το λόγο σας, επιτρέψτε μου λίγο αυτή την διακοπή, αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα περιοχών όπως η δική μας που έχει επιβαρυνθεί, πληθυσμιακά εννοώ, έχει περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Από όλους, από όλους. 

ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Ακόμα και τώρα είναι από τις πιο επιβαρημένες.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Έτσι είναι, έτσι είναι.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Με την υψηλότερη συχνότητα μεταναστών προσφύγων. Το ακούμε και από άλλες περιοχές, αναλογικότητα, αναλογικότητα. Τόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί σαν πολιτική αυτό το πράγμα; Να πούμε ξέρω γω ότι 30 Νομοί είναι στην Ελλάδα, 35 Νομοί θα δεχθούν το μεγάλο βάρος, θα ισοκατανεμηθούν εκεί. Τι είναι αυτό που το ζορίζει; Δηλαδή έχουμε το ότι ο Παγλαρίδης είναι Δήμαρχος σε μια περιοχή και έχει καλά μέσα στην Αθήνα και μπορεί να εμποδίζει να 'ρθούνε πρόσφυγες; Τι φταίει και δεν γίνεται αυτή η ισοκατανομή για την οποία όλοι ομνύουν. Όλοι λένε ότι είναι έτσι.

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Έτσι όπως το λέτε είναι αλλά δυστυχώς είναι και το χαρακτηριστικό αυτό που μας διακρίνει σαν χώρα. Ή θα είναι οι γνωστοί οι Δήμαρχοι ή οι πολιτικοί οι οποίοι με τον έναν ή άλλον τρόπο θα προσπαθούσαν τις ευθύνες να τις αποποιηθούν, να μην έχουν ευθύνες αυτοί για κάτι ή αλλιώς θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του για να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει. Και κατ' αρχήν δεν υπάρχει και δεν είναι σωστό να μην υπάρχει ισομερώς μία κατανομή σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν περιοχές που είναι.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Που ζούνε οι λόρδοι και δεν θέλουν.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, ναι, ναι, οι λόρδοι και οι άλλοι. Εμείς εξάλλου ο Νομός μας το έχει ζήσει αυτό πάρα πολύ καλά, το ξέρει πάρα πολύ καλά, στη μεγάλη κρίση του Προσφυγικού είχε επωμιστεί σχεδόν το 50% του αριθμού των προσφύγων και τώρα ήταν ο πρώτος Νομός πάλι που από τη Μόρια 1.000 ήρθαν στο Νομό. Εν πάση περιπτώσει όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Βλέπετε να γίνεται αυτή η πολιτική;

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει. Τουλάχιστον στα λόγια

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Μέσω του Χρυσοχοϊδη; Τι λέει ο Υπουργός;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Και προχθές δήλωσε ότι θα γίνουν σε όλες τις περιοχές, θα πάνε σε όλες τις περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες. Το ένα ζήτημα είναι αυτό.

 Το δεύτερο όμως που είναι πιο σοβαρό έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σύμβαση που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία και συμφώνησε ο Τσίπρας, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η σύμβαση πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι. Και πρέπει να αλλάξει γιατί; Γιατί πρέπει όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχουν κράτη όπως είναι η Ελλάδα και δευτερευόντως η Ιταλία και η Ισπανία που πληρώνουν το μάρμαρο και οι άλλοι ας πούμε είναι απ' έξω, ή οι άλλοι δεν θέλουν να πάρουν πρόσφυγες. Θα γίνει ισομερώς η κατανομή σε όλες τις χώρες για να το ξέρουν.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν είναι μόνο ότι κάθονται και σφυρίζουν κάποιες χώρες, κάνουν και μαθήματα ανθρωπιστικής συμπεριφοράς κτλ. κτλ.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, έξω από το χορό χορεύουν.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Έξω από το χορό, άμα τους καταπιέζουμε τους πρόσφυγες ή δεν έχουν καλές συνθήκες. Ακόμη και αυτά τα περίεργα.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Αυτές τις συνθήκες, να συμβάλλουν και αυτοί και αφού, αν εδώ στην Ελλάδα αν δεν είναι καλές οι συνθήκες, ας πάρουν αυτοί τους πρόσφυγες και να έχουν καλύτερες συνθήκες. Πρέπει λοιπόν αυτή η σύμβαση που υπάρχει να αλλάξει πρώτον.

 Δεύτερον πρέπει επίσης πάλι σε επίπεδο Ευρωπαϊκό γιατί ξέρετε ότι η διαμάχη και οι συμφωνίες που γίνονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με το Προσφυγικό πάντα έχουν μία ευαίσθητη πλευρά που είναι η πλευρά της πολιτικής συμφωνίας με την Τουρκία. Αν η Τουρκία για “Χ” λόγους θέλει να αλλάξει το παιχνίδι, το κάνει και οι πρώτοι που πληρώνουμε το μάρμαρο ήμαστε εμείς.

 Πρέπει λοιπόν να αλλάξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο τρόπος διαφύλαξης των συνόρων για να μην μπαίνουν οι πρόσφυγες μέσα. 

ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Ενίσχυση της FRONTEX δηλαδή ουσιαστικά.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Είτε αυτά έχουν σχέση με την FRONTEX που πρέπει να ενισχυθεί η, πώς να πω, η παρέμβασή της σ' αυτό το ζήτημα και μάλιστα να είναι και γενική, να πιάνει όλο το Αιγαίο. Όχι το μισό Αιγαίο και το άλλο μισό να το αφήνουν. Επίσης και στον Έβρο. Να αναλάβει δηλαδή το θέμα της διαφύλαξης κύρια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν αυτά τα πράγματα δεν γίνουν, τότε δυστυχώς θα ήμαστε εμείς αυτοί που θα, οι πρώτοι που θα έχουμε τις συνέπειες ενός τέτοιου ζητήματος Προσφυγικού. Βλέπετε πολύ καλά ότι ο κύριος Ερντογάν μόλις οι συνθήκες δεν πάνε καλά ή για άλλους λόγους.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Δικούς τους εν πάση περιπτώσει.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Δικούς του, εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σού λέει έχω 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, θα τους αφήσω εγώ.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Και θα τους αφήσει στην Ελλάδα βέβαια, δεν μπορούν να πάνε αλλού πουθενά στην Ευρώπη.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι. Πρώτη που είναι, είναι η Ελλάδα. Άρα το Προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση της Κυβέρνησης σε επίπεδο Βρυξελλών και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αλλάξει λοιπόν η σύμβαση η παλιά που υπάρχει, να αναλάβει η FRONTEX, η Ευρωπαϊκή Ένωση την διαφύλαξη και να αναλάβουν και όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δική τους ευθύνη. Και όσοι δεν δέχονται, να δέχονται ποινές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, νομίζω στις τελευταίες δηλώσεις του ο κύριος Μητσοτάκης, ότι οι χώρες οι οποίες δεν θα επωμιστούν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί, ότι θα πρέπει να έχουν κυρώσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, έτσι είναι. Αυτά τα έχει πει στην Ελλάδα. Καιρός όμως είναι να τα πει εκεί και όχι να τα πει, να τα απαιτήσει να γίνουν. Δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν τους άγιους και εμείς ήμαστε οι αμαρτωλοί. Δεν γίνεται αυτό.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Πάμε σε ένα άλλο θέμα το οποίο κύριε Φραγγίδη έχει, τον τελευταίο καιρό έχει αποκτήσει αρκετή δημοσιότητα. Είναι η εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης αλλά και σχεδόν όλων των Κομμάτων να δοθεί επιτέλους ψήφος στους μετανάστες.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Στους ομογενείς, στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Αφού όλοι επί της αρχής είναι σύμφωνοι, ή τουλάχιστον δεν ξέρω κανέναν που να λέει ότι όχι, αυτός που είναι στο Βέλγιο ή στην Αμερική δεν έχει, δεν είναι πώς το λένε, δεν έχει δικαίωμα να ψηφίζει. Αφού όλοι συμφωνείτε επί της αρχής, γιατί τόση δυστοκία; Δεν συμφωνούν. Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι. Να πούμε κάτι; Βλέποντας και τις προτάσεις της Κυβέρνησης που έγιναν πριν λίγες μέρες, θέλω να πω ότι τα δύο Κόμματα που στην ουσία συμφωνούσαν ήταν το Κίνημα Αλλαγής και η Νέα Δημοκρατία. Συμφωνούσαν σε τι δηλαδή; Πρώτον ότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν κάθε δικαίωμα και είναι δημοκρατικό δικαίωμα να έχουν γνώμη για τα δρόμενα στην πατρίδα.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Άρα δικαίωμα ψήφου.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Δικαίωμα ψήφου. Ένα. Δεύτερον, δεν μπορούμε εμείς να ζητούμε την συμπαράσταση όλων αυτών των Ελλήνων που είναι στο εξωτερικό, σε διάφορα ζητήματα κυρίως της εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα και αυτούς τους ανθρώπους μετά να τους έχουμε απ' έξω για να λέμε να μην ψηφίσουν. Υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις όμως για να ψηφίσουν. Ποιες ήταν αυτές οι προϋποθέσεις; Θα σας πω τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής από την αρχή που σε σημαντικό βαθμό είδαμε ότι υπήρχαν και μέσα στην πρόταση της Κυβέρνησης.

 Πρώτον να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι είναι γραμμένοι στα Δημοτολόγια εδώ και αφού βέβαια γίνει μια επικαιροποίηση γιατί υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι πήγαν στο εξωτερικό, άλλοι δεν ζούνε τώρα, άλλοι έχουν πολλά χρόνια κτλ. κτλ. Όσοι είναι λοιπόν εδώ γραμμένοι.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Με επικαιροποίηση των στοιχείων.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Με επικαιροποίηση να έχουν δικαίωμα ψήφου.

 Δεύτερον, λέγαμε εμείς και λέμε ότι η ψήφος των Ελλήνων, εδώ υπήρχε μια διαφορά με τα άλλα Κόμματα, κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ, να μετράει στο κεντρικό ποσοστό το εθνικό.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Ναι. Για να είναι και ίσοι.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Για να είναι και ίσοι. Δεν μπορεί δηλαδή να έχουμε δύο ειδών ψήφους, οι ψήφοι των Ελλήνων στην Ελλάδα να είναι διαφορετικοί από τους άλλους.

 Και τρίτον, ότι θα μπορούν να ψηφίζουν και με επιστολική ψήφο.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Ναι. Το κάνουν πάρα πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αυτό. 

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, το έχουν πάρα πολλές.

 Υπήρχαν λοιπόν κάποιες διαφορές. Κύρια οι μεγάλες διαφορές ήταν με το ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι να μην μετράει στο εθνικό, να μην μετράει στο εθνικό.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Ας πούμε στο Επικρατείας;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Όχι, να είναι ένα ξεχωριστό ποσοστό.

 Τα άλλα τα Κόμματα, όπως το ΚΚΕ που έβαζε μια χρονική διάρκεια.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: ΜΕΡΑ25 κτλ.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: ΜΕΡΑ25 κτλ. Μια χρονική διάρκεια που θα ψηφίζουν, να μπορούν.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Μέχρι 30 χρονών, μέχρι 20 χρονών κτλ.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι. Φαίνεται τώρα όμως από τη συζήτηση που γίνεται και στην Επιτροπή ότι θα κατορθώσουμε όχι τους 205, 200 απαιτούνται.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Τα 2/3 ναι.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: 204 με το ΚΚΕ. Αλλά κάπως φαίνεται ότι θα αλλάξει και στάση και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το δεχθεί μπαίνοντας κάποιοι περιορισμοί ας πούμε, τα 30 χρόνια. Ή εκεί που υπάρχουν Προξενεία ή Πρεσβείες να μπορούν να πάνε να ψηφίζουν εκεί και όπου δεν υπάρχουν να μπορεί να υπάρχει επιστολική ψήφος. Φαίνεται ότι και αυτό κατά τη γνώμη μου θα ήταν πάρα πολύ θετικό στοιχείο και δημοκρατικό ότι τελικά αυτό το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού να περάσει από τη Βουλή και να το ψηφίσει.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Με πολύ ευρεία πλειοψηφία αν όχι ομοφωνία.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Αν το ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα είναι ομόφωνη και νομίζω ότι χρειάζεται.

 Τώρα όσον αφορά για τους Βουλευτές, υπήρχαν και εκεί κάποιες διχογνωμίες, ότι να βγάζουν κάποιους δικούς τους Βουλευτές ή να ψηφίζουν κάποιους Βουλευτές από δω στις περιοχές ή να είναι, να αυξηθεί ο αριθμός στο Επικρατείας που εκλέγονται Βουλευτές και ο αριθμός αυτός να είναι από τους Έλληνες του εξωτερικού. Νομίζω ότι το τρίτο θα υπερισχύσει.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Επικρατείας; Στο Επικρατείας;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Μάλιστα.

 Ας έρθουμε λίγο κύριε Φραγγίδη στα του Κιλκίς μετά από έτσι μια σύντομη περιδιάβαση στα πανελλαδικού ενδιαφέροντος θέματα. Κιλκίς, πρόσφατα κοινοποιήσατε και στις εφημερίδες, μια επίκαιρη ερώτηση που κάνατε για ένα θέμα που και εμείς στις εφημερίδες μας έχουμε αναδείξει πολλές φορές, για το Γηροκομείο του Κιλκίς, με την ευκαιρία της απάντησης που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή. Συζητήθηκε δηλαδή.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι. Κοιτάξτε.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Πού βρίσκεται; Ποια είναι η εντύπωσή σας;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Κατ' αρχήν είναι ένα θέμα το οποίο όπως πολύ καλά λέτε γιατί κι εγώ το έχω διαβάσει πάρα πολλές φορές που εσείς το αναδείξατε μέσα στις εφημερίδες, είναι ένα θέμα το οποίο έχει 13 χρόνια ζωής. Δηλαδή από το 2006 ξεκίνησε, το 2007 τον Ιούλιο υπογράφηκαν και η σύμβαση για την κατασκευή του έργου. Πήρανε μαζί με το χρόνο παράτασης 125 μήνες, που σημαίνει ότι κάπου το '16 έπρεπε να είχε τελειώσει και με το χρόνο των παρατάσεων. Δυστυχώς όμως παρόλα που είχε τελειώσει σχεδόν το 80% των εργασιών, δεν τελείωσε το έργο. Είχε ψηφιστεί ακόμα όταν ήταν ο Δένδιας και ο Κωνσταντινόπουλος Υπουργός και Υφυπουργός, είχε εγκριθεί το ποσό των 700.000 ευρώ που χρειαζόταν για να τελειώσουν, για την αποπεράτωση αλλά τελικά όλα τα χρόνια που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Δεν τελείωσε τίποτα.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Ένας λόγος είναι αυτός;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Είχε ενσωματωθεί βέβαια το Γηροκομείο του Κιλκίς μαζί με τον “ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ”. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι λόγος γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Είναι ένα έργο που αυτό ξεκίνησε από μόνο του και έπρεπε να τελειώσει αφού τα χρήματα υπάρχουν. Αν δεν υπήρχαν τα χρήματα, θα λέγαμε ότι κάτι γίνεται. Ή αν τα χρήματα αυτά τα έπαιρνε ο “ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ” και τα χρησιμοποιούσε κάπου αλλού θα λέγαμε ότι υπάρχει

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Τα χρήματα υπήρχαν εκεί δηλαδή στιβαγμένα. 

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Στιβαγμένα και δεν γίνεται τίποτα. Τώρα εγώ έκανα μία ερώτηση στο Υπουργείο, η διαδικασία της ερώτησης είναι ότι θέλει ένα χρονικό διάστημα κάποιων ημερών, περίπου 25 ημερών για να έχει απάντηση. Όταν δεν σε απαντούν, μετά ξανακάνεις ερώτηση ή κάνεις επίκαιρη ερώτηση. Εγώ διάλεξα να κάνω την επίκαιρη ερώτηση για να έχω μία άμεση απάντηση από τον Υπουργό. Ήρθε ο Υφυπουργός ο κύριος Μηταράκης, η δέσμευσή του ήταν.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Να καταλήξουμε σ' αυτό δηλαδή.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Η δέσμευση λοιπόν μέσα στη Βουλή ήταν ότι το έργο αυτό θα τελειώσει και θα τελειώσει σύντομα, σύντομα.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Εξασφαλισμένη πίστωση υπάρχει. 

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, υπάρχει η πίστωση και μάλιστα είπε ότι όχι μόνο τα 700.000 ευρώ, αλλά από τα έργα που γίνανε και από τα χρήματα που δόθηκαν μέχρι τώρα το ποσό που περισσεύει είναι γύρω στο 1.200.000 ευρώ. Από αυτά μού είπε ότι δεσμεύτηκαν 400.000 ευρώ μέσα στο '19 να τελειώσουν σαν έργο αυτά τα χρήματα και ότι το έργο θα τελειώσει πολύ γρήγορα. 

Βεβαίως όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Εάν δεν γίνει έτσι, θα επανέλθω σίγουρα σε μια άλλη παρέμβαση. 

ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Μάλιστα. Αυτό ήταν και μια ευκαιρία να, βέβαια τα δημοσιεύσαμε, αλλά και μέσα από το κανάλι μας να ενημερωθεί ο κόσμος μετά και την δική σας ερώτηση, επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την εξέλιξη που έχει, για την προοπτική που έχει αυτό το έργο.

 Πάμε σε ένα άλλο έργο κύριε Φραγγίδη το οποίο έχει την εξής ιδιαιτερότητα, δημοπρατήθηκε στο περασμένο πρόγραμμα το Ευρωπαϊκό. Πώς τα λέμε; Το '07-'14.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Έγινε γέφυρα, πέρασε στο νυν, '14-'20 και πάει για απ' ότι φαίνεται.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Πάμε για το '27.

ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Θα χρειαστούμε τρία πακέτα στήριξης για να τελειώσουμε αυτό τον διαβόητο.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Τα χρήματα υπάρχουν αυτά.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως και υπάρχουν. Μιλάμε για να καταλάβουν και οι.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Κατάλαβα, είναι για τον δρόμο αυτό.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Για το δρόμο Νέας Σάντας, κόμβος Ασσήρου με τον οποίο δρόμο ολοκληρώνεται η σύνδεση του Κιλκίς με τη Θεσσαλονίκη. Ένας δρόμος για τον οποίο συμπληρώθηκαν ακριβώς εννιά χρόνια αυτές τις μέρες. Συμπληρώθηκαν εννιά χρόνια αφότου δημοπρατήθηκε. Τον Οκτώβριο του 2010 και ακόμη ήμαστε σύμφωνα με αυτά που είπα τελευταία φορά που ακούσαμε τον κύριο Γεωργαντά, ήμαστε περίπου στο 50%. Δηλαδή έχει γίνει ο μισός δρόμος ή τουλάχιστον η απορρόφηση δηλαδή που υπάρχει στο μισό. Τι γίνεται μ' αυτό; Θα χρειαστούμε κι άλλο πακέτο στήριξης;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Το γεφύρι της Άρτας είναι κι αυτό. Άλλο πακέτο δεν θα χρειαστούμε, το θέμα είναι ότι πρέπει να πάρουμε αυτά τα λεφτά που υπήρχαν γιατί αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε θα τα χάσουμε.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Και στη γέφυρα που έγινε απλά βρεθήκαμε με μία πίστωση την οποία ...έπρεπε να τελειώσει. Το έργο αυτό έπρεπε να τελειώσει με το προηγούμενο πακέτο.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Έπρεπε να είχε τελειώσει. Μέσα σε τρία χρόνια έπρεπε να είχε τελειώσει. Ναι, ναι. Αυτό το έργο πραγματικά και δεν σας κρύβω ότι πριν τρεις μέρες είχα ασχοληθεί λίγο, το είχα συζητήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη λίγο για να δω τι γίνεται μ' αυτό τον δρόμο.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Με τον κύριο Βεργίδη;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, με τον κύριο Βεργίδη. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ενεργοποιηθεί πλήρως γιατί εκείνη είναι που επιβλέπει το έργο κυρίαρχα και απ' ότι φαίνεται.

ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Ιδιοκτήτης του έργου είναι η Περιφέρεια.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Η Περιφέρεια, αυτό ακριβώς. Πρέπει εκείνη να ενεργοποιηθεί και απ' ότι φαίνεται δυστυχώς το κώλυμα που υπάρχει με τον εργολάβο για δήθεν για τα υλικά που χρειάζεται για να χρησιμοποιήσει και τις προσφυγές που γίνανε και έχουν φτάσει μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας που περιμένουν να βγει απόφαση κτλ., νομίζω ότι αυτό δεν είναι όμως το κυρίαρχο θέμα. Το κυρίαρχο θέμα ίσως είναι ότι ο ίδιος ο εργολάβος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εκτέλεσης του έργου.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Νομίζετε λοιπόν ότι είναι προσχηματικός ο λόγος αυτός;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, πιστεύω ότι είναι προσχηματικός μέχρι ένα σημαντικό βαθμό γιατί αυτό το ποσό που μπορεί να γλιτώσει, να εξοικονομήσει τέλος πάντων ο εργολάβος είναι 400.000-500.000 ευρώ. Δεν είναι ένα έργο που είναι δεκάδων εκατομμυρίων. Τα εκατομμύρια δεν μπορεί στις 400.000 και στις 500.000 να κολλήσει. Νομίζω ότι είναι άλλη η αιτία. Η αιτία είναι ότι δεν έχει τις δυνατότητες ίσως ο εργολάβος να συνεχίσει και γι' αυτό είπα προηγουμένως ότι η Περιφέρεια πρέπει να το πάρει στα χέρια της για να δει τι μπορεί να κάνει.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Η Περιφέρεια λέμε θα το πάρει ή δεν θα το πάρει κτλ. Εσείς σαν Βουλευτής μήπως πρέπει να αναλάβετε κάποια.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Όχι πρέπει, θα αναλάβω γιατί ακριβώς η συζήτηση που έγινε πριν λίγες μέρες έγινε γι' αυτό. Θα δω αυτό τον καιρό πώς πάνε τα πράγματα και πού έχει κολλήσει και σε σχέση με την απόφαση γιατί για να μην φέρνουν σαν αιτία ότι περιμένουμε την απόφαση για να ξεκινήσουμε το έργο και από κει και πέρα σίγουρα, σίγουρα θα γίνει κάποια παρέμβαση από μέρους στο αρμόδιο Υπουργείο.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Και μια και έτσι μιλάμε για μεγάλα έργα, να ένα μεγάλο έργο το οποίο, αν γίνει, κάτι ακούγεται τώρα τελευταία ότι μπορεί να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες, ότι έχουν αναληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες, ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια, να μιλήσω καθαρά, τα έχουμε γράψει ήδη, έχουν ειπωθεί και δημόσια από τον κύριο Γεωργαντά ότι ξεκινάει μια πρωτοβουλία γι' αυτό το Νοσοκομείο που κάποτε ήταν κόσμημα για το Κιλκίς και τώρα κτιριακά είναι πεπαλαιωμένο για να μην πούμε κάτι χειρότερο.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, είναι αλήθεια.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Ο Γιώργος ο Φραγγίδης είναι και γιατρός. Τι γίνεται;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Είναι αλήθεια ότι το Νοσοκομείο το δικό μας έχει πολλά προβλήματα τα οποία ξεκινούν από τις υποδομές του πρώτα, και τις κτιριακές υποδομές και φτάνει δυστυχώς φτάνουν και στο σημείο της πληρότητας θέσεων γιατρών κτλ. που υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο έλλειμμα, γι' αυτό και κάποιες Κλινικές ξέρετε πολύ καλά ότι έχουν κλείσει, στην ουσία δεν λειτουργούν και κάποιες υπολειτουργούν.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν κάνουν εφημερίες άλλες κτλ.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι. Μπράβο, μπράβο. Χρειάζεται λοιπόν μια άλλη στάση και εγρήγορση δική μας το Νοσοκομείο αυτό να αλλάξει και πρόσωπο αλλά και να αλλάξεις την λειτουργία του, να αναβαθμιστεί ως προς την λειτουργία του.

 Τώρα ερχόμενος στο κτιριακό είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα Νοσοκομείο άλλο που τα κτίρια που στεγάζεται να είναι 80 και 90 χρονών κτίρια τα οποία χτίστηκαν και με.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: '35, '36, '37.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ναι, ακριβώς είναι 80 χρονών κτίρια. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτές οι υποδομές δεν μπορούν να αντέξουν. Γίνεται μία συζήτηση και γίνεται και μεταξύ μας, μεταξύ και των Βουλευτών για τον τρόπο που μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποιες αλλαγές στο Νοσοκομείο. Το καλύτερο θα ήταν να κτιστεί ένα καινούργιο Νοσοκομείο. Θα ήταν.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Και δύο νοσηλευτικές πτέρυγες θα ήταν πολύ καλό.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Εντάξει. Αυτό κατά την άποψή μου είναι πάρα πολύ δύσκολο αλλά τουλάχιστον οι πτέρυγες οι οποίες καλύπτονται στο παλιό κτίριο, στο παλιό κτίριο, αν χτιστούν και είναι σε καινούργιο κτίριο, μαζί, που για μένα είναι ζωτικής σημασίας, το λέω και σαν γιατρός, μαζί με τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που ο χώρος υπάρχει και υπάρχει και εξοπλισμός μέχρι ενός σημείου, στο καινούργιο κτίριο, σε εισαγωγικά “καινούργιο”.

ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Η τρίτη πτέρυγα ναι.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Η τρίτη πτέρυγα, εκεί που είναι τα χειρουργεία, να λειτουργήσει δηλαδή, αν καταφέρουμε και λειτουργήσει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χτιστούν δύο καινούργιες πτέρυγες που θα στεγάσουν εκείνα τα Τμήματα τα οποία σήμερα είναι στο παλιό κτίριο, θα είναι ήδη μία μεγάλη αλλαγή. Και αυτή η προσπάθεια επειδή δεν είναι προσπάθεια που μπορεί ένα άτομο να την κάνει, πρέπει να είναι συλλογική και οφείλω να ομολογήσω ότι συζητάμε και με τον Υφυπουργό τον κύριο Γεωργαντά και ήμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κοινά βήματα για να μπορέσουμε να καταφέρουμε ό,τι το δυνατό καλύτερο για το χώρο του Νοσοκομείου.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Και λίγο πριν τελειώσουμε κύριε Φραγγίδη μια ερώτηση για τον χώρο, για τον πολιτικό χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Του Κινήματος Αλλαγής. Κινείται αυτό το Κίνημα;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ωραίος παραλληλισμός.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Κινείται αυτό το Κίνημα; Γιατί θεωρήθηκε, ακούστηκαν κάτι περίεργα, παράδοση, ότι ήταν περίπου επιτυχία το 8% των εκλογών. Για ένα Κόμμα που θέλει να συγκεντρώσει τον χώρο τον σοσιαλδημοκρατικό μάλλον είναι πολύ ταπεινό ποσοστό αυτό. Τι γίνεται; Θα συμβιβαστείτε να είστε ένα μικρό Κόμμα;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Όχι, όχι, όχι. Λοιπόν κατ' αρχήν να ξεκινήσω απ' αυτή την εκτίμηση που κάνετε εσείς και δεν απέχει από τη δική μου εκτίμηση γιατί όντως έτσι είναι. Αν κρίνουμε το αποτέλεσμα μόνο με βάση τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε, δηλαδή στις συνθήκες πόλωσης και δικομματισμού, έντονης πίεσης κτλ., είναι ένα ποσοστό ας πούμε καλό. Αν όμως κρίνουμε με βάση τις ανάγκες του χώρου, του χώρου εννοώ, του μεγάλου προοδευτικού χώρου και τις, αυτό που θέλουμε, δηλαδή να έχουμε ένα Κόμμα το οποίο θα παίζει ουσιαστικό ρόλο στα δρώμενα της Ελλάδας στην πολιτική σκηνή, τότε το ποσοστό είναι λίγο, είναι πολύ λίγο γιατί ο χώρος ο δημοκρατικός, ο χώρος της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος. Δεν είναι το 8%, είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό και αυτό το ποσοστό δυστυχώς δεν μας εμπιστεύτηκε στις εκλογές. Αυτό πρέπει να το δούμε και αυτό κάνουμε αυτή την περίοδο. Δηλαδή κινούμαστε, είπατε Κίνημα, κινούμαστε λοιπόν σε δύο κατευθύνσεις. Η μια κατεύθυνση είναι μέσα στη Βουλή, στο Κοινοβουλευτικό έργο και οφείλω να ομολογήσω εκεί ότι, χωρίς να ευλογώ τα γένια μας, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατά την άποψή μου είναι η πιο δραστήριο Κοινοβουλευτική Ομάδα, με βάση και τη δύναμή της εννοείται μέσα στο Κοινοβούλιο. Δυστυχώς όμως πολλά πράγματα δεν βγαίνουν προς τα έξω και δεν τα ξέρει ο κόσμος αλλά από την άλλη όμως πρέπει να κινηθούμε και στο χώρο τον ευρύτερο, τον προοδευτικό που εκεί όμως χρειάζονται πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Δηλαδή χρειάζονται αλλαγές. Πρώτα και κύρια πρέπει να καθορίσουμε και να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο ποιο είναι το πολιτικό μας στίγμα και ποιο είναι το ιδεολογικό μας στίγμα. Αν αυτό δεν το κάνουμε και ήμαστε λίγο, άλλοι μας λένε λίγο κοντά στη Δεξιά και άλλοι λίγο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να πάει. Εμείς ήμαστε ένας χώρος αυτόνομος, ανεξάρτητος αλλά πρέπει ο κόσμος να ξέρει ακριβώς ποιοι ήμαστε, τι λέμε και τι θέλουμε και πώς θα προχωρήσουμε. Αν αυτό δεν το καταφέρουμε, δυστυχώς δεν θα πάμε καλά.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Θα υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλιών λοιπόν;

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Εκείνο που έχουμε τώρα άμεσα είναι ότι στις 23 και 24 Νοεμβρίου θα γίνει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, μία Συνδιάσκεψη που θα συζητήσει όλα τα πολιτικά θέματα σαν χώρος και σαν χώρα αντιμετωπίζουμε. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες, εκεί είναι λοιπόν που λέω το πολιτικό στίγμα, θα υπάρχουν συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις για το κάθε ζήτημα τα οποία θα προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο. Πριν γίνει αυτή η Συνδιάσκεψη στις 13 Περιφέρειες θα γίνουν, 12 γιατί η Αθήνα είναι ξεχωριστή, θα γίνουν μικρές Συνδιασκέψεις με τα ίδια θέματα για να ξέρουμε και τι λέει ο κόσμος εκεί σε κάθε Περιφέρεια και από κει και πέρα βεβαίως κατά την άποψη τη δική μου χρειάζονται αλλαγές και στον τρόπο οργάνωσης και στον τρόπο διοίκησης και στον τρόπο επικοινωνίας του Κινήματος προς τα έξω.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Πολλές αλλαγές.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Πολλές, πολλές. Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε το ποσοστό και να παίξουμε, να ήμαστε δύναμη που θα παίξουμε ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό, οι μέρες θα είναι πολύ δύσκολες.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Φραγγίδη σας ευχαριστώ πολύ. Σας εύχομαι τα καλύτερα.

 ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Κι εγώ. Να είστε καλά.

 ΠΑΓΛΑΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι ευχαριστούμε κι εσάς που μας παρακολουθήσατε.

 Ο Γιώργος Φραγγίδης τοποθετείται σε όλα αυτά στη συνέντευξή του, που μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη webTV της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, eidisis.gr.

Σχετικά Video