Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 13:31

Ομιλία Γιώργου Φραγγίδη στη Βουλή στις 19/7/2011

Συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Πριν από χρόνια, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Michel Rocard, έγραψε ότι η εργασία εξελίσσεται όπως ένας πολύτιμος λίθος. Όσο πιο σπάνιος, τόσο πιο πολύτιμος.

 

Πολύ υψηλή προβλέπεται η ανεργία για το τέλος του 2011. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι ικανότητες, αλλά και η εργασιακή αποτελεσματικότητα ενός τμήματος των εργαζομένων, θα περιοριστούν σημαντικά. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ένας αριθμός εργαζομένων, «μουδιασμένοι» εργασιακά από την παρατεταμένη ανεργία, θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει εργασία ακόμα και αν υπάρξει ανάκαμψη. Για αυτό, δυστυχώς, το εργατικό δυναμικό ρίχνει συνεχώς τα επίπεδα των αμοιβών του και των απαιτήσεών του, σε βαθμό που να συναινεί σε ελαστικές μορφές εργασίας, ακόμα δε και στην εργασία χωρίς αμοιβή. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι αισθάνονται απλώς ότι «παραμένουν στο παιχνίδι».

Η απασχόληση καθώς και αντιμετωπίσει. με επιδότηση της οι συνθήκες της απασχόλησης είναι από τα πρώτα θέματα που οφείλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, αφσεων﷽﷽﷽﷽﷽﷽βιτιμετ μηχανισμού υγιςού συνδέονται με την ανάπτυξη.

Δυστυχώς στη χώρα μας γενικά, αλλά ειδικότερα την περίοδο αυτή της κρίσης που περνά, οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ο εργαζόμενος, χρόνο με το χρόνο, μένοντας συχνά εκτός εργασιακής πραγματικότητας, χάνει ένα κομμάτι της αυτοπεποίθησής του, δεν διεκδικεί και είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς σε σχέση με τα προσόντα του, τις δυνατότητες και τις επιδιώξεις του και δυστυχώς οδηγείται πολλές φορές στην κοινωνική εφεδρεία, για να μην πω στο κοινωνικό περιθώριο.

Και εδώ θα ρωτούσα, άραγε ένας 45ρης που χάνει, σήμερα, την εργασία του, τι μπορεί να κάνει; Ουσιαστικά τίποτα. Υπάρχει περίπτωση να βρει ξανά εργασία; Δύσκολο. Σχεδόν απίθανο.

Αυτή τη στιγμή, στην αγορά εργασίας, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν υγιείς σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου. Θα έλεγα το αντίθετο μάλιστα. Επικρατούν σχέσεις δουλοπαροικίας, που γυρίζουν την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω.

Επομένως, πρέπει να ενισχύσουμε τον εργαζόμενο, στην ουσία να τον θωρακίσουμε προκειμένου να είναι σε θέση να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, δικαιώματα τα οποία συνάδουν με τον πολιτισμό μιας χώρας που θέλει να ονομάζεται ευνομούμενη πολιτεία.

Καθίσταται έτσι αναγκαία όσο ποτέ η ύπαρξη ενός ελεγκτικού μηχανισμού υγιούς, δυναμικού και αποτελεσματικού, αδιάφθορου, για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων, καθώς και της αδήλωτης εργασίας, που από τη μια οδηγεί σε εισφοροδιαφυγή και από την άλλη επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα των ταμείων.

Το πρώτο 5μηνο του 2011 αυξήθηκαν εκρηκτικά συμβάσεις ήδη απασχολημένων (24641-ΣΕΠΕ) που από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής, με ή χωρίς τους εργαζόμενους, κυρίως με απόφαση του εργοδότη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο ρόλος του ΣΕΠΕ είναι πολύ ουσιαστικός, αφού, εκτός από τον έλεγχο των επιχειρήσεων πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, καλείται να ελέγχει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και την ανασφάλιστη εργασία, παράλληλα με το ΙΚΑ.

Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό καλείται να ενεργοποιηθεί για την επίλυση ατομικών και συλλογικών διαφορών, έξω από τις δικαστικές αίθουσες.

Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού, πράγμα που κάνει το παρόν νομοσχέδιο, με την προώθηση της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ, ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών να είναι καλή και η αντιμετώπιση των παραβιάσεων άμεση και ουσιαστική.

Η αναδιοργάνωσή του σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, η ηλεκτρονική του διασύνδεση με το ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, καθώς και η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, η ουσιαστική ενεργοποίηση του γιατρού εργασίας, είναι στοιχεία που σίγουρα ενισχύουν θετικά το ρόλο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Στο δεύτερο μέρος, με τις ρυθμίσεις θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης, όπως η χορήγηση του ΕΚΑΣ, η κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων ιατροφαρμακευτικά, η προστασία της μητρότητας, που στις μέρες μας καταστρατηγείται καθημερινά, με την απόλυση της εγκύου, ή επιβάλλοντάς της να εκτελεί δύσκολη εργασία την αναγκάζουν σε παραίτηση, καθώς και η ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και η αντιμετώπιση ζητημάτων συνταξιοδότησης, με όλα αυτά, το παρόν νομοσχέδιο συνδράμει ουσιαστικά στην προάσπιση αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέτοντας σε νέα, δικαιότερη και διαφανέστερη βάση τα ζητήματα προστασίας των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

 

 

Διαβάστηκε 3557 φορές

Πολυμέσα