Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 20:16

Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τους Υπουργούς:    Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο

                                             Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)»

Κύριοι Υπουργοί,

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 11/5/2021, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, επί θεμάτων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας», οι παρόντες βουλευτές ενημερώθηκαν, μεταξύ των άλλων, από τις διοικήσεις της κρατικής Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) για θέματα αρμοδιότητάς τους. Από την ενημέρωση της διοίκησης των ΕΑΣ προέκυψαν ορισμένα θέματα προς διευκρίνιση. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας, μεταξύ των άλλων, ενημέρωσε ότι:

 

   

    α.    του εγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου των ΕΑΣ 2020-2024,

       β.    του πορίσματος του εσωτερικού ελεγκτή και

       γ.    του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου.

       Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά, δεν έχουμε πάρει απάντηση στην ερώτησή μας και δεν έχουμε πάρει κανένα από τα αιτηθέντα αντίγραφα.

Δεδομένου ότι, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση των ΕΑΣ όχι μόνο δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες να επιτρέψουν την εξυγίανση και την ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά προβαίνουν και σε παραπλανητική ενημέρωση του κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας για τον δήθεν σχεδιασμό για το μέλλον της εταιρείας.

Δεδομένου ότι, το Κίνημα Αλλαγής αλλά και η Ελληνική κοινωνία ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την κατάσταση των ΕΑΣ, μετά μάλιστα και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την μετεγκατάστασή τους, καθώς ταυτόχρονα ανησυχούν για το μέλλον τους και ευελπιστούν για την προοπτική εξυγίανσή τους.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Παρακαλείσθε να καταθέσετε:

       α.    Το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΑΣ 2020-2024.

       β.    Το πόρισμα του εσωτερικού ελεγκτή.

       γ.    Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου.

       δ.    Κατάσταση συνολικών ταμειακών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, εκτός αυτών που απορρέουν από καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου και των μη ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου.

       ε.     Κατάσταση αναθέσεων χωρίς διαγωνισμό ή και μέσω πρόχειρων διαγωνισμών για την περίοδο 2020 μέχρι και σήμερα.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης

Κώστας Σκανδαλίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Διαβάστηκε 1308 φορές