Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 18:48

Άρθρο στην εφημερίδα το Καρφί στις 27-2-2021

Ο εμβολιασμός είναι το μέσο που θα επιφέρει την κανονικότητα;

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει βυθίσει σε απόγνωση την παγκόσμια κοινότητα, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε θάνατο ή αναπηρία και προκαλώντας τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές απώλειες. Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό όπλο της ανθρωπότητας στη μάχη κατά του ιού, αφού μπορεί να δημιουργήσει μια συλλογική άμυνα εναντίον του. Ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την προστασία της υγείας των πολιτών, το άνοιγμα του τουρισμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ανοσία του πληθυσμού που θα προκύψει από τον εμβολιασμό, θα μας επιτρέψει να αγκαλιάσουμε ξανά τους αγαπημένους μας και να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή, να επιστρέψουμε δηλαδή σε μια κανονικότητα, που ίσως βέβαια να μην είναι ακριβώς αυτή που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Δυστυχώς, η πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, υπολείπεται αυτής που απαιτούν οι περιστάσεις.

 

Μέχρι να φτάσουμε, βέβαια, να εμβολιαστεί το 70% με 85% του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η αποκαλούμενη «ανοσία της αγέλης», θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε τα γνωστά μέτρα πρόληψης και τις οδηγίες των ειδικών.

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς τους πολίτες; Όταν τους δοθεί η ευκαιρία, να προβούν στον εμβολιασμό;

Προτρέπω τους πολίτες να εμβολιαστούν. Είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούν οι ίδιοι και το περιβάλλον τους. Ως γιατρός και ως πολιτικός δε θα μπορούσα παρά να δώσω ο ίδιος το παράδειγμα. Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των ανθρώπων της υγείας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, έχει συμβολική σημασία για τους πολίτες. Η όποια διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση και την παραπληροφόρηση. Γι’ αυτό, ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.

Είμαστε στην τελική ευθεία, αξίζει από όλους μας λίγη υπομονή ακόμη;

Ζούμε μια πρωτοφανή δοκιμασία. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πολλές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Ο ιός δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια, φέρνει απώλεια αγαπημένων προσώπων, πολλές φορές αφήνει πίσω του αναπηρίες. Επιπλέον, η αλλαγή στην καθημερινότητά μας από την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, ο περιορισμός της ελευθερίας, η μοναξιά, η εργασιακή και η οικονομική ανασφάλεια, δημιουργούν μια πιεστική κατάσταση που «βομβαρδίζει» τον ψυχισμό όλων μας.

Έχει αρχίσει, όμως, να φαίνεται «φως στο τούνελ». Τα εμβόλια, μας δίνουν τη δυνατότητα να ελπίζουμε. Η επιστήμη και η τεχνολογία είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας. Η πανδημία θα περάσει, όπως και όλες οι προηγούμενες πανδημίες στην ιστορία. Οι πληγές με τον καιρό θα γιατρευτούν. Η υπομονή είναι μια τεράστια αρετή, που αυτήν την περίοδο τη χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αξίζει να την καλλιεργήσουμε.

Διαβάστηκε 1419 φορές