Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 14:06

Δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και στο Ν. Κιλκίς

Έχει περάσει πολύς χρόνος από την πρωτοεμφάνιση του κορωνοϊού και την παρουσία της πανδημίας Covid-19, που άλλαξαν τα πάντα επηρεάζοντας όλες τις πλευρές της ζωής μας.

Όλη η παγκόσμια κοινότητα και η χώρα μας, ζουν μια πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με όσα γνωρίζαμε και ζούσαμε μέχρι τώρα. Το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως το προέβλεπαν οι ειδικοί, δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών και της Πολιτείας.

Η πανδημία προελαύνει ακάθεκτη, με 1,3 εκ. νεκρούς στον κόσμο και η επιστήμη δείχνει τα όριά της απέναντι στον πρωτόγνωρο ιό και τις καταστάσεις που δημιουργεί σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, όχι μόνο σε επίπεδο υγείας αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος του κορωνοϊού είναι ασυμπτωματική ή ήπια και εδώ εντοπίζεται μια σημαντική δυσκολία στην ανίχνευση και στον έλεγχο μετάδοσής της, στο 14% των ασθενών έχει σοβαρές και στο 6% βαριές επιπτώσεις.

 

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας πλήττει όλους: άνδρες, γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους, φτωχούς, πλούσιους, συστήματα υγείας, κοινωνίες, οικονομίες. Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν οι επιπτώσεις της στα παιδιά, το μέλλον κάθε κοινωνίας, που η καραντίνα τους άλλαξε τη ζωή, τα έκανε ευερέθιστα, γεμάτα στρες, ανήσυχα, σε απομόνωση, με απουσία φυσιολογικής κοινωνικής επαφής. Οι επιπτώσεις εδώ μπορεί να είναι μακροχρόνιες και απρόβλεπτες, με επιδράσεις στην ψυχική υγεία και την κοινωνική τους συμπεριφορά. Γενικά, επειδή ο ιός είναι απειλητικός για την ανθρώπινη ζωή πολλοί άνθρωποι βιώνουν έντονα συναισθήματα άγχους, φόβου και αγωνίας.

Μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα και για την προστασία του αγαθού της ζωής, δοκιμάζεται η υπευθυνότητα όλων μας: της κυβέρνησης κυρίως αλλά και των κομμάτων, της πολιτικής, των πολιτών.

Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας επιδεινώνεται συνεχώς, ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του κινδύνου και της χαλαρότητας που εξέπεμψε η κυβέρνηση μετά το πρώτο lockdown.

Άνοιξε τον τουρισμό χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, δεν φρόντισε να περιορίσει τις εστίες μαζικής μόλυνσης (μέσα μαζικής μεταφοράς, χώροι συγκεντρώσεων, σχολεία με πολλούς μαθητές, καθολική χρήση μάσκας), δεν έκανε μαζικούς ελέγχους.

Το κυριότερο, όμως, δεν προχώρησε έγκαιρα σε προσλήψεις ιατρών, εντατικολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού, για τη δημιουργία των απαραίτητων μονάδων ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), με αποτέλεσμα το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) να κινδυνεύει σήμερα με κατάρρευση. Ένα ΕΣΥ, όπου οι εργαζόμενοι αγωνίζονται με αυτοθυσία κάτω από δύσκολες συνθήκες προκειμένου να βοηθήσουν και να σώσουν ζωές συνανθρώπων μας, έχοντας απέναντί τους μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που παραμένει ασυγκίνητη και φειδωλή μπροστά στην προσφορά και την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία τους.

Μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, παρατηρείται δυστυχώς και μια έξαρση των θεωριών συνομωσίας («ο ιός είναι ψέμα», «είμαστε πειραματόζωα και αντικείμενα», «θα γίνει εμφύτευση τσιπακίων», κτλ) από ανεύθυνους και εκτός της επιστημονικής κοινότητας πολίτες.

Στη βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι τραγική. Τα κρεβάτια ΜΑΦ και ΜΕΘ είναι λίγα αναλογικά με τον πληθυσμό (για ασθενείς Covid-19 είναι 85) και σχεδόν όλα γεμάτα, με αποτέλεσμα να κλείνουν χειρουργεία και να μετατρέπονται σε κρεβάτια ΜΕΘ. Νοσοκομεία και κλινικές μετατρέπονται αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή άλλων ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων. Το ΕΣΥ έτσι ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την αντιμετώπιση μόνο μιας ασθένειας, αυτής του Covid-19.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως τα νοσοκομεία του νομού μας, Κιλκίς και Γουμένισσας, θα νοσηλεύουν και ασθενείς με κορωνοϊό. Αλήθεια, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση ενός τέτοιου ασθενούς, που δε μπορεί να μείνει σπίτι του σε απομόνωση λόγω σοβαρών συμπτωμάτων, σε νοσοκομεία που δεν υπάρχει όχι μόνο ΜΕΘ αλλά ούτε καν ΜΑΦ;

Βέβαια, τελευταία γράφτηκε στον τοπικό Τύπο πως οσονούπω θα λειτουργήσει ΜΕΘ, αφού απελευθερώθηκε ποσό 1.225.299,90 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2013 για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

Στις δύσκολες ώρες που περνάει το υγειονομικό σύστημα στην πατρίδα μας, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα και να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες για το πώς και πότε δημιουργείται και λειτουργεί μια ΜΕΘ.

Καταρχήν, χρειάζεται αλλαγή του παλαιού οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς (11-4-2012) που προέβλεπε 3 κλίνες ΜΕΘ και να γίνει τουλάχιστον 5 κλινών, όπως απαιτείται σύμφωνα με τις σημερινές προϋποθέσεις. Χρειάζεται να προβλεφθεί το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό, φυσικοθεραπευτές, καθαριότητας). Ο νέος οργανισμός να σταλεί στο υπουργείο Υγείας για έγκριση και μετά να δημοσιευθεί. Στη συνέχεια, να προκηρυχθούν οι θέσεις του απαραίτητου προσωπικού (εντατικολόγοι) και αφού πληρωθούν οι θέσεις και γίνει η προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού να ξεκινήσει η λειτουργία της.

Είναι μακρύς ο δρόμος και απαραίτητη η κοινή προσπάθεια όλων των θεσμικών παραγόντων του νομού και όχι μόνο των κυβερνητικών, για να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα το θετικό αποτέλεσμα της δημιουργίας και λειτουργίας ΜΕΘ. Τα προβλήματα του νομού εξάλλου αφορούν όλους τους πολίτες και πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά και όχι κομματικά. Τα λόγια και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί για λόγους εντυπωσιασμού περιττεύουν. Οι πράξεις είναι που μετράνε!

Ο κόσμος μας ίσως αύριο να μην είναι όπως τον ξέραμε. Οι καιροί ου μενετοί. Χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για τη ζωή, για το νομό, για την Ελλάδα μας!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

Βουλευτής Ν. Κιλκίς

Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστηκε 1549 φορές