Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 19:36

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, Βουλευτής ν. Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για την Ιθαγένεια, τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

H Δημοκρατία νίκησε, τα θύματα δικαιώθηκαν. Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της. Ο φασισμός δεν έχει θέση στη χώρα μας και στη ζωή μας. Ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι διαρκής και ευθύνη όλων μας. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, να μιλούν υπεύθυνα, διαπαιδαγωγικά απέναντι στους πολίτες και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

 

Οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα τον Ιούνιο του 2019, μαλακώνουν τις ποινές στους Χρυσαυγίτες και δεν τους στερούν τα πολιτικά δικαιώματα. Η καπηλεία της χθεσινής απόφασης δεν τιμά κανέναν, όποιος κι αν είναι αυτός.  

Για την πρακτική της κακής νομοθέτησης από την κυβέρνηση

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κατέβασε στη Βουλή πολύ μεγάλο αριθμό άρθρων, που δεν υπήρχαν στη διαβούλευση. Το μέγιστο δημοκρατικό εργαλείο «opengov», που η δική μας παράταξη θεσμοθέτησε, παρακάπτεται συστηματικά, κατά το δοκούν.

Από το νομοσχέδιο απουσιάζουν ο μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας, το όραμα, το σχέδιο και η στρατηγική. Επικρατούν οι διευθετήσεις και οι σκοπιμότητες, η επιπολαιότητα και η προχειρότητα.

Δε χωράνε σε ένα μόνο νομοσχέδιο σημαντικά θέματα, όπως η ιθαγένεια, η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση, με διατάξεις μάλιστα που δεν έχουν προκύψει από εκτεταμένο διάλογο με την κοινωνία, τους ειδικούς και τους φορείς.

Για τις διατάξεις που αφορούν στην Ιθαγένεια

Δεν εκπληρώνονται ζητούμενα, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών και η επιτάχυνση εξέτασης εκκρεμών αιτήσεων.

Το κόστος συμμετοχής στη γραπτή εξέταση είναι υψηλό. Σε συνδυασμό με το παράβολο της αίτησης πολιτογράφησης, η διαδικασία γίνεται κοστοβόρα και αποτρεπτική.

Οι εξετάσεις είναι απαιτητικές και η Πολιτεία δεν παρέχει υποστήριξη στους υποψηφίους, αφήνοντάς τους δύο επιλογές, την απόσυρση από τη διαδικασία λόγω οικονομικής αδυναμίας ή τον προσανατολισμό τους στην παραπαιδεία.

Οι απαιτήσεις για σταθερή εργασία και τα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζονται, σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, λειτουργούν επίσης αποτρεπτικά.

Υπάρχουν περίπου 30.000 άνθρωποι με εκκρεμείς υποθέσεις ιθαγένειας, οι οποίοι έχουν πληρώσει παράβολα, βρίσκονται για χρόνια στην αναμονή και η κυβέρνηση τους εμπαίζει, αναγκάζοντάς τους από τον Απρίλιο του 2021 να ενταχθούν στη νέα διαδικασία.

Με την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει στις αρμόδιες δομές, εννοείται ότι δε θα προλάβουν να εξεταστούν αυτές οι υποθέσεις μέχρι τέλος Μαρτίου, άρα πρόκειται για εξαπάτηση αυτών των ανθρώπων. Είναι απαράδεκτη η απόπειρα μηδένισης των αναμονών για ιθαγένεια μέσω της θυματοποίησης αυτών των ανθρώπων.

Δίνεται υπερεξουσία στον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας, δεν υπάρχει επιστημονικός και κοινωνικός έλεγχος, απουσιάζουν οι ανεξάρτητες αρχές και άλλα καθ΄ ύλην αρμόδια και αξιόλογα όργανα και φορείς.

Για τις διατάξεις που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση

Είναι αποκαλυπτικές του πραγματικού πελατειακού κομματικού προσώπου της ΝΔ. Η υπερθεμάτιση για την αριστεία έχει πάει περίπατο.

Η κατάληψη της διοίκησης του δημόσιου τομέα από «γαλάζια παιδιά» συνεχίζεται. Ο μεγάλος αριθμός μετακλητών και η απονομή σ’ αυτούς αυξημένων αρμοδιοτήτων, χαρακτηρίζουν όλη τη δημόσια διοίκηση.

Η αξία των αυξημένων τυπικών προσόντων (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πτυχίο Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κλπ) υποβαθμίζεται και προέχει η αποκατάσταση ημετέρων, που διαθέτουν ένα απλό πτυχίο.

Στην προσπάθεια να δώσει μια νότα αξιοπιστίας και αξιοκρατίας στη συγκρότηση επιτροπών επιλογής οργάνων διοίκησης, η κυβέρνηση βάζει τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ να υπογράφει τις σχετικές αποφάσεις, διακυβεύοντας την αξιοπιστία του θεσμού.

Για τις διατάξεις που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η κυβέρνηση νομοθετεί για τα ίδια και τα ίδια, τροποποιεί διαρκώς τις ρυθμίσεις της.

Καθιστά άνευρα και αδύναμα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, τους αφαιρεί αρμοδιότητες και αναγάγει την Οικονομική Επιτροπή, μια τεχνητή πλειοψηφία, σε υπερδύναμη.

Επιδιώκει τη χειραγώγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι την χειραφέτησή της. Δεν καταφέρνει να την ενδυναμώσετε, να την ανεξαρτητοποιήσει και να της δώσει αναπτυξιακή προοπτική.

Για τις τροπολογίες του Υπουργείου Υγείας

Σωστή η ρύθμιση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις τίτλου ειδικότητας με μία απλή αίτηση όσων ιατρών έχουν ολοκληρώσει την αγροτική υπηρεσία.

Στο άρθρο που αφορά στις προθεσμίες προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε σχέση με τον Covid-19, η μείωση της προθεσμίας υποβολής ένστασης κατά της μοριοδότησης και του πίνακα κατάταξης από επτά μέρες σε δύο μέρες, μπορεί να γίνει τρεις – τέσσερις μέρες από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων και την ενημέρωση των υποψηφίων. Οπωσδήποτε, βέβαια, πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της αργοπορίας της δημοσίευσης των ΦΕΚ, που εκεί έγκειται η μεγάλη καθυστέρηση.

Διαβάστηκε 1418 φορές

Πολυμέσα