Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 15:50

Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτή νομού Κιλκίς, στο Πρόγραμμα «η Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στην εκπομπή «η Ελλάδα στον Κόσμο», με τον δημοσιογράφο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και χάραξη εθνικής γραμμής, η απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα

Εδώ και πάνω από ενάμιση μήνα ζούμε μια πραγματικότητα σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η Τουρκία βέβαια πάντα είχε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, ειδικά σε ζητήματα σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά καιρούς θέτει θέματα με τη θάλασσα ή τα νησιά, προσπαθώντας έτσι να ασκήσει πίεση προς τη χώρα μας. Τελευταία όμως, έχει υπερβεί κάθε όριο. Εμφανίζει αλαζονική και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε όλους τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Δεν υπολογίζει κανέναν, νομίζει ότι είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να επιβάλει ότι θέλει δια της ισχύος εφόσον δε συμφωνούν οι άλλοι να καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν κάτω από τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει. Διαμορφώνει ένα κλίμα που κάνει επιτακτική την ανάγκη να βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και να καταλήξουν σε μια εθνική γραμμή και μια κοινή στρατηγική, όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης ούτε της άγονης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς με μόνο σκοπό το κομματικό όφελος.

 

Το όφελος της πατρίδας υπαγορεύει την κοινοβουλευτική στάση του Κινήματος Αλλαγής

Στην περίπτωση της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, η οποία ήρθε πρόσφατα στη Βουλή και προωθήθηκε σε σημαντικό μέρος της από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρχε η κοινή άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουμε έστω και τμηματικά σε αυτή, καθώς διακυβεύονταν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ψήφισε «παρών». Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, ψηφίσαμε θετικά αν και ήμασταν αυστηροί στην κριτική μας για τις αδυναμίες της Συμφωνίας. Κι αυτό γιατί λάβαμε υπόψη, ότι η Συμφωνία έχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Διεμβολίζει το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης και δημιουργεί μία διεθνή διαφορά, από τη στιγμή που ξεπερνάει την Ελλάδα και την Τουρκία και μπαίνει μέσα και η Αίγυπτος. Βάλαμε πάνω από όλα το όφελος της πατρίδας μας. Και από το παράδειγμα αυτό, αναδεικνύεται η ανάγκη της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για να καταλήξουμε σε μια εθνική γραμμή που θα τη γνωρίζουν όλοι, σύμμαχοι και μη.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ να δείξουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα με πράξεις και όχι με λόγια

Από ΕΕ και ΝΑΤΟ βλέπουμε μέχρι στιγμής συμπαράσταση μόνο στα λόγια, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Στην Ε.Ε. κυριαρχεί το ίδιο συμφέρον των διαφόρων χωρών. Η Γερμανία, η Ισπανία, αλλά και άλλες χώρες, κρατούν μια στάση ανοχής θα έλεγα απέναντι στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Μόνο η συμπεριφορά της Γαλλίας, και αυτό για τους δικούς της λόγους, είναι πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδας. Η Ε.Ε. έχει χρέος να υπερασπιστεί το δίκαιο και τα σύνορα των χωρών - μελών της. Πρέπει να ξεφύγει από τη λεκτική συμπαράσταση και να προχωρήσει σε πράξεις. Αν η Τουρκία δεν ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο και δεν «μαζέψει» τα πλοία της στη χώρα της, θα πρέπει να υποστεί σοβαρές κυρώσεις από την Ε.Ε. Πιστεύω ότι, αργά ή γρήγορα, όλα τα κράτη της Ε.Ε. θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας θα είναι στο τέλος ζημιογόνος για την ίδια την ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός άμυνας που δεν αναμιγνύεται στις διαφορές των κρατών μελών του. Όμως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, παραβαίνει τον τελευταίο καιρό αυτήν την αρχή και βλέπουμε ότι με τη στάση του ευνοεί αντικειμενικά την Τουρκία. Χρέος του ΝΑΤΟ, όταν διακυβεύεται η ειρήνη μεταξύ χωρών - μελών του, είναι να εργάζεται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασής της. Πώς είναι δυνατόν το ΝΑΤΟ να ανέχεται εδώ και 46 χρόνια, μία χώρα που ανήκει στους κόλπους του να έχει καταλάβει τη μισή περιοχή μιας χώρας που ανήκει στην Ε.Ε.; Και φυσικά αναφέρομαι στην Τουρκία και την Κύπρο. Ποιο δίκαιο μπορεί να επικαλεστεί το ΝΑΤΟ, που να δικαιολογεί την ανοχή αυτής της κατάστασης; Όταν δε μπορεί να κατοχυρώσει την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των χωρών - μελών του, πώς μπορεί να επιβάλει την ειρήνη σε άλλες περιοχές, εκτός των κόλπων του; Εξάλλου, η στάση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ήταν τόσο απαράδεκτη, που αναγκάστηκε και ο ίδιος να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, αν και πάλι για λόγια πρόκειται.

Θετικό διπλωματικό γεγονός η χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ κ. Λαβρόφ στην Κύπρο

Η Ρωσία είναι μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις παγκοσμίως και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, που τώρα μας ενδιαφέρει ειδικότερα. Η άποψη της Ρωσίας, όταν πλέον γίνεται πράξη, είναι καθοριστικής σημασίας για την ειρήνη στην περιοχή αυτή. Στις δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος Υπ. Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ότι πρέπει όλες οι χώρες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και κάθε χώρα να υπερασπίζεται αυτό που της ανήκει. Η παρουσία του κ. Λαβρόφ χθες στην Κύπρο, ήταν πολύ θετική και έχει ειδικό βάρος για τη στήριξη της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Ανάπτυξη, προσφυγικό/μεταναστευτικό και κορωνοϊός, οι προτεραιότητες του νομού Κιλκίς

Παλαιότερα, ο νομός Κιλκίς, στον τομέα των επιχειρήσεων και της βιομηχανικής ανάπτυξης ήταν η 3η στην Ελλάδα οργανωμένη βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.). Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, πάρα πολλές επιχειρήσεις μετακόμισαν την έδρα τους στη Βουλγαρία και στο κράτος της Β. Μακεδονίας.

Επίσης, από τότε που προέκυψε το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ο νομός δέχεται έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Στην αρχή αυτό γινόταν χωρίς έλεγχο, θυμάστε τη ντροπιαστική εικόνα της Ειδομένης. Είχε τρία καμπ προσφύγων, στη συνέχεια έγιναν δύο, τώρα είναι ένα ξενοδοχείο και η δομή φιλοξενίας της Ν. Καβάλας. Είναι γεγονός, ότι ο πληθυσμός του νομού έδειξε μια γενναιόδωρη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες. Η κυβέρνηση, όμως, ίσως το εκμεταλλεύτηκε αυτό. Έτσι, ενώ όπως θα έπρεπε ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια, στο Κιλκίς έχουμε φτάσει στο 3,5% με 4%. Είμαστε κοντά στα σύνορα και έχουμε μια καθημερινή εικόνα, με τα τρένα που ξεκινούν από Θεσσαλονίκη και πηγαίνουν προς την Ειδομένη, να κατεβαίνουν εκεί 200-300 άνθρωποι κάθε μέρα που δια μέσου των ορεινών περιοχών προσπαθούν να εισέλθουν στο κράτος της Β. Μακεδονίας, όπου εκεί αφού τους σταματήσουν, τους γυρνάνε πίσω. Πριν λίγες μέρες είχαμε την επίσκεψη του κ. Μηταράκη, ο οποίος τουλάχιστον λεκτικά έδειξε τη διάθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα καλύτερα, λέγοντας ότι θα κλείσουν οι δομές σιγά σιγά και δε θα φτιαχτούν άλλες για την υποδοχή προσφύγων στο νομό.

Στην περιοχή μας, δυστυχώς έχουμε τώρα και το ζήτημα του κορωνοϊού, από μια επιχείρηση στα Γιαννιτσά, όπου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι από τη Γουμένισσα του Κιλκίς, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά κρούσματα. Εκεί θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή.

Διαβάστηκε 1499 φορές