Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 20:01

Συζήτηση στη Βουλή της Ερώτησης του Γιώργου Φραγγίδη για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση

«Κατάθεση από το Κίνημα Αλλαγής Εθνικού Σχεδίου για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση»

Στη Βουλή συζητήθηκε χθες βράδυ η επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιώργου Φραγγίδη, υπεύθυνου κοινοβουλευτικού τομέα τουρισμού και βουλευτή ν. Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, προς τον υπουργό τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

Ο κ. Φραγγίδης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε το βαρύ πλήγμα που έχει επιφέρει στον τουριστικό κλάδο η πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, με δραματική πτώση στις αφίξεις (60%) και στα έσοδα (60%-70%), ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, πώληση και αναστολή λειτουργίας ξενοδοχείων και λοιπών καταλυμάτων, συρρίκνωση της σεζόν. Άμεση είναι η επίπτωση και στις οικονομικές δραστηριότητες των συναφών κλάδων (αεροπορικές εταιρείες, εστίαση, κλπ). Υπό αυτές τις συνθήκες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

 

Ο κ. Φραγγίδης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι περιορίζεται σε οριζόντια και αποσπασματικά μέτρα που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου, τη στιγμή που οφείλει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη και την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Επίσης, τόνισε ότι εν όψει της έναρξης της σεζόν, ο τουριστικός κόσμος νιώθει σύγχυση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, καθώς δε γνωρίζει πώς και αν θα λειτουργήσει τις επιχειρήσεις του, αφού δεν υπάρχουν ούτε ενιαία ρεαλιστικά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφαλούς λειτουργίας. Οι εργαζόμενοι κάθε είδους στον τουρισμό και οι οικογένειές τους βρίσκονται «στον αέρα». Τα προβλήματα ρευστότητας, τα δάνεια και οι πάσης φύσεως οφειλές «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής και υπεύθυνος τομέα τουρισμού κατέθεσε στη Βουλή και προς διάθεση του Υπουργού το ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση, το οποίο στοχεύει μέσω συγκεκριμένης στρατηγικής: 1) στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και στην προβολή της χώρας, 2) στη στήριξη των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων και 3) στη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Ο υπουργός, αν και έκανε λόγο στη δευτερολογία του για ύπαρξη σχεδίου του υπουργείου και της κυβέρνησης, δεν προχώρησε σε κατάθεσή του στη Βουλή. Περιορίστηκε σε αοριστολογίες και ασάφειες αναφερόμενος σε ενέργειες που ακόμα προετοιμάζονται. Στην ουσία αποκάλυψε ότι όλα βρίσκονται ακόμα σε φάση επεξεργασίας τη στιγμή που έπρεπε να ξεκινά η υλοποίηση.

Το Κίνημα Αλλαγής, ανταποκρινομένο στις ανάγκες των καιρών και αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, πρώτο από όλα τα κόμματα κατάθεσε ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση.

Διαβάστηκε 1539 φορές

Πολυμέσα