Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 14:42

Σημεία συνέντευξης στο KILKIS WEB TV και το δημοσιογράφο Θεόφιλο Κυριακίδη

Για την πανδημία του κορωνοϊού

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Σωστά έπραξε η κυβέρνηση και υιοθέτησε αυστηρά μέτρα, προκρίνοντας την προστασία της ζωής των Ελλήνων έναντι της οικονομίας. Μπορεί η οικονομία να επιδεινώνεται σ΄ αυτή τη φάση αλλά η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα.

Οι Έλληνες υπακούσαμε στη γνώμη των ειδικών επιστημόνων και γι αυτό πήγαμε τόσο καλά σε σχέση με άλλες χώρες.

 

 Για την κατάσταση στα νοσοκομεία και την προστασία του υγειονομικού προσωπικού

Ευγνωμοσύνη και συμπαράσταση σε όλους τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αγωνίζονται να σώσουν ζωές συνανθρώπων, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, υλικά και οργανωτικά, θέτοντας τη δική τους υγεία σε κίνδυνο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερέψει. Πριν την κρίση του κορωνοϊού, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 565. Τώρα, με την όλη προσπάθεια που γίνεται και με τις δωρεές, έχουν περάσει τις 850 και ευελπιστώ να φτάσουμε γύρω στις 1000.

Οι υγειονομικές μονάδες είναι σοβαρά υποστελεχωμένες. Με σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, πάρθηκε απόφαση να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να προσληφθεί άμεσα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουν ήδη ενταχθεί 3.000 εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά χρειάζονται περισσότεροι. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό.

Δεν είναι ακόμα ικανοποιητικό το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια. Να σημειωθεί, ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δημοσίου δικαίου δεν παίρνουν το επίδομα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως οι συνάδελφοί τους στα νοσοκομεία ιδιωτικού δικαίου, π.χ. στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Είναι άδικο αυτό, ειδικά τώρα με την επικινδυνότητα λόγω κορωνοϊού.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει 3 φορές μέχρι τώρα πρόταση για να δοθεί αυτό το επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία αλλά δυστυχώς δεν έχει εισακουσθεί από την κυβέρνηση. Ευτυχώς, υιοθέτησαν τουλάχιστον την πρότασή μας για έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε. Πρέπει ωστόσο να τους δοθεί μόνιμα, γιατί η φύση του επαγγέλματος δικαιολογεί το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών.

Για το αύριο που θα είναι διαφορετικό μετά την πανδημία

Η πανδημία έχει ανατρέψει όλο τον τρόπο ζωής μας μέχρι σήμερα και επηρεάζει τον ψυχικό μας κόσμο. Τα ψυχικά νοσήματα μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο θα είναι περισσότερα απ’ ότι μέχρι τώρα. Η ζωή μας σίγουρα δε θα είναι ίδια. Σε άλλους τομείς μπορεί τα πράγματα να είναι καλύτερα και σε άλλους χειρότερα. Για παράδειγμα, το κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας μπορεί και πρέπει να βγουν ενισχυμένα. Οι προσωπικές ελευθερίες μας, όμως, ενδέχεται να περιοριστούν. Αν αυτό συμβεί, θα πρέπει να αντιδράσουμε και να μη δεχθούμε τέτοια φαινόμενα. Στην προσωρινή απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών λόγω πανδημίας δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα, καθώς πρέπει καταρχήν να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ζωή και στην υγεία.

Για την Εκκλησία και τη λατρευτική επιθυμία των πολιτών εν μέσω πανδημίας

Η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσει τη ζωή όλων των πολιτών. Δεν αμφισβητείται η πίστη κανενός. Η Εκκλησία πρέπει να συμβάλει κι εκείνη στην προστασία της υγείας των πολιτών. Η προσευχή μπορεί να γίνεται παντού, όχι μόνο στην Εκκλησία.

Για τον κίνδυνο μείωσης των μισθών και των συντάξεων

Το χτύπημα στην ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγάλο. Αναμέναμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι των πολιτών και των κοινωνιών και όχι της Γερμανίας και των υπόλοιπων βόρειων χωρών, που αντιτίθενται στην έκδοση ευρωομολόγου για τον κορωνοϊό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη. Πιστεύω κάτι να γίνει στο τέλος προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι αντίθετο στο άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει στους εργοδότες να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για 6 μήνες. Η Πολιτεία πρέπει να συμμετέχει στη συμπλήρωση μισθού των εργαζομένων. Δε μπορεί να «πληρώσει τη νύφη» ο εργαζόμενος.

Για τη φημολογία πρόωρων εκλογών

Δε βλέπω, δε θέλω και δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα είναι απαράδεκτο, με όλη αυτήν την οικονομική δυσχέρεια και τη δυσκολία του κόσμου, κάποιοι - για ίδιον κομματικό όφελος – να προκαλέσουν εκλογές και μάλιστα διπλές.

Διαβάστηκε 1741 φορές

Πολυμέσα