Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 14:07

Ομιλία στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ  είναι ίσως το κρισιμότερο συνέδριο από την ίδρυση του ιστορικού μας Κινήματος.

Γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη τόσο για την Χώρα και την Παράταξη.

Σε αυτή την ομολογουμένως αντίξοη συγκυρία για τον πολιτικό μας χώρο, ο οποίος πληρώνοντας τις αμαρτίες του παρελθόντος, σφάλματα και παραλείψεις προσώπων και πολιτικών αλλά και αναλαμβάνοντας ευθύνες και βάρη που δεν του αναλογούσαν, έφθασε σε σημείο να αγγίζει δραματικά το όριο της πολιτικής ανυποληψίας.

 

Πράγμα που δεν συνάδει ούτε με την ιστορία μας ούτε με την προσφορά μας στον τόπο.

Στους τέσσερις μήνες των δήθεν διαπραγματεύσεων, είδαμε μια καθαρά επικοινωνιακή διαδικασία που  ολοένα και περισσότερο μας φέρνει κοντά στην πιστωτική ασφυξία.

Για πρώτη φορά είδαμε κυβέρνηση να πανυγυρίζει και να βγάζει δελτία τύπου ότι πληρώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Εντέλει θα αποδειχθεί, αν τελεσφορήσουν οι διαδικασίες και δεν γίνει το απευκταίο, ότι  το mail Χαρδούβελη ήταν light εν σχέση με αυτά που έρχονται.

Αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν σχίζει κανένα μνημόνιο αλλά αντιθέτως θα σχίσει σελίδα σελίδα το προεκλογικό του πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αφού μας οδηγεί στην υπογραφή ενός νέου Μνημονίου του Πρώτη φορά Αριστερού Μνημονίου το οποίο δεν τολμούν να δοκιμάσουν να περάσουν ούτε από την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Φαίνεται πλέον καθαρά το πόσο δίκιο είχε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια που έλεγε πως ο μόνος ασφαλής  δρόμος εξόδου απο την κρίση, είναι αυτός της συνεργασίας και της υπευθυνότητας με τους εταίρους απο τη μιά και της Εθνικής Συνευθύνης και της Εθνικής Συνενόησης απο την άλλη.

Η κρίση λοιπόν σύντροφοι την οποία βιώσαμε σαν κοινωνία αλλά και η πολιτική και ιδεολογική κρίση την οποία έζησε η παράταξη μας, αφού μας ταλάνισε, μας πέταξε στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ πολλοί αναγνωρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του ο Βαγγέλης Βενιζέλος «τα λένε καλά» και ουσιαστικά είναι οι μόνοι που κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση, ο λαός δεν μας ακούει.

Το πολιτικό μας προϊόν έχει φθαρεί και δεν «πουλάει» πλέον διότι το κόμμα μας και εμείς δεν είμαστε πλέον ελκυστικοί.

Το ζήτημα όμως είναι πιο βαθύ.

Είναι καθαρά πολιτικό.

Το ΠΑΣΟΚ φίλες και φίλοι οφείλει επιτέλους να ξεκαθαρίσει..

Κινδυνεύουμε να συνθλιβούμε ανάμεσα στις συμπληγάδες του δήθεν αριστερού λαϊκισμού και των φιλελεύθερων πολιτικών επιλογών.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανανεωθεί πολιτικά, ιδεολογικά και κοινωνικά με μπροστάρηδες άτομα φερέγγυα στην κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ. Να δημιουργήσουμε το όραμα της σημερινής νέας γενιάς.

Να φτιάξουμε το σπίτι μας και μετά να το ανοίξουμε σε άλλους. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να αφήσουμε τις παλιές συνήθειες, που εμποδίζουν την ελπίδα να γεννηθεί, τις αναζητήσεις για το μέλλον, την ισχυρή επιθυμία για μια νέα εκκίνηση, που τόσο πολύ έχει ανάγκη, ο χώρος και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία

Πρέπει να αναζητήσουμε τις κοινωνικές μας αναφορές, αυτές που απωλέσαμε τα χρόνια του μνημονίου.

Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε είχε ρίζες στην κοινωνία.

Αυτές οι ρίζες υπάρχουν και είναι βαθιές, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή για να υφάνουμε εκ νέου το πολιτικό μας αφήγημα.

Ο καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του και να προσπαθήσουμε χωρίς ηγεμονισμούς και παιχνίδια εξουσίας που πλέον δεν αφορούν το λαό, να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλο το δημοκρατικό κόσμο ώστε να συγκροτήσουμε μαζί με όμορες πολιτικές δυνάμεις της νέα Μεγάλη Σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερή Ευρωπαϊκή Παράταξη.

Μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος, μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές, απο φαινόμενα διαφθοράς και κυβερνητισμό.

Ίσως είναι καλό που το κόμμα μας μετά από πέντε έτη κυβερνητικής και συγκυβερνητικής παρουσίας θα έχει όλο το χρόνο μπροστά του ως αντιπολίτευση να αλλάξει εκ βάθρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καπηλεύτηκε την ιδεολογία του κόσμου μας, του λαού που στήριξε όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ στο όνομα του οποίου, το Κίνημα μας έκανε τις μεγάλες αλλαγές στον τόπο και στην ελληνική κοινωνία.

Όμως σύντροφοι με τα ψέμματα δεν μπορείς να πας μακριά.

Μπορεί πρόσκαιρα να αποκόμισε πολιτικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι πολίτες αναζητούν λύσεις.

Οι λύσεις αυτές δεν μπορούν να προκύψουν από έωλες υποσχέσεις και ευφυολογήματα.

Ούτε από την επανίδρυση της ιδεολογίας του πελατειακού κρατικισμού.

Σε λίγο καιρό οι περισσότεροι από εκείνους τους ψηφοφόρους που κατευθύνθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσουν διέξοδο.

Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι έχοντας ολοκληρώσει τις εσωτερικές μας διεργασίες, απο τη μια να φύγουμε απο το δρόμο της σημερινής κατάστασης που μόνο στον ευτελισμό και στην αποσύνδεση οδηγεί πιστεύοντας σε μιά στην ουσία ανέφικτη κομματική ανάκαμψη,  και απο την άλλη δημιουργώντας το ΠΑΣΟΚ  που θα συμπράξει στη δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που οραματιζόμαστε για το μέλλον. Ενα ΠΑΣΟΚ που θα έχει ουσιαστικό λόγο, ρόλο και θέση στην προσπάθεια αυτή.

Θεωρώ ότι μέσα από το ΠΑΣΟΚ, από μας τους ίδιους με την εμπειρία των παλαιότερων αλλά και τον ενθουσιασμό των νεότερων, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ιδεολογική και πολιτική βάση, μια νέα πλατιά συμμαχία βασισμένη πάντα επάνω στις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας, αλλά επικαιροποιημένη με τα πλέον σύγχρονα προτάγματα και με κρυστάλλινες ρεαλιστικές πολιτικές θέσεις ώστε να επανακαθορίσουμε τις εξελίξεις και να φέρουμε την Δημοκρατική Παράταξη  μπροστάρη στις νέες αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία και η Πατρίδα μας.

Οι αλλαγές αυτές θα έχουν πλέον να κάνουν με την νέα θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό στερέωμα, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με τους πολίτες στο εσωτερικό μακριά από τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος.

Μία νέα σχέση, ένα νέο συμβόλαιο τιμής με το Λαό, το οποίο θα βασίζεται στην Αξιοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, τις Διαυγείς σχέσεις του κράτους με τους πολίτες, την σύγχρονη και ανοιχτή κοινωνία Αξιών.

Θα πρέπει ο δικός μας πολιτικός χώρος να επανακαθορίσει την ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες φαίνεται να είναι καταιγιστικές.

Κακά τα ψέματα σύντροφοι, το Κίνημα μας και η Δημοκρατική Παράταξη έχουν της δυνατότητα να διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα στην κοινωνία μακριά από πεπερασμένες λογικές και μακριά από την μιζέρια των χρόνων της κρίσης.

Έχουμε και την πολιτική εμπειρία αλλά και την ζέση να φτιάξουμε κάτι καινούριο που θα μας χωράει όλους μέσα και θα γίνει η νέα πολιτική στέγη των ανθρώπων των παραγωγικών δυνάμεων, της νεανικής επιχειρηματικότητας, της γνώσης, της προσφοράς και του μόχθου.

Πλέον γνωρίζουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το λαικισμό αλλά και από άγονες αντιπαραθέσεις μεταξύ παραγόντων.

Αυτό που θα πάμε να φτιάξουμε θα έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν γίνει ξανά ως κίνημα από τη Βάση και όχι απλώς ως μια συμφωνία κορυφής και συμφωνιών μεταξύ προσωπικοτήτων που πολλές φορές κινούνται με ιδιοτελή κίνητρα και επιδιώξεις.

Για να απευθυνθούμε ξανά στο Λαό και στους πολίτες, θα πρέπει να τους καταστήσουμε συμμέτοχους στην διαδικασία της δημιουργίας της Δημοκρατικής Παράταξης.

Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο να διανύσουμε αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε αν εγκαίρως λάβουμε τα μηνύματα των καιρών και πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, με ξεκάθαρο τρόπο και όχι γενικά και αόριστα..

Για όλα αυτά οφείλει το συνέδριό μας αυτό να αποφασίσει , ώστε να πάμε στην εκλογή προέδρου, με προσδιορισμένο το πολιτικό, ιδιολογικό και κοινωνικό μας στίγμα, και να πείσει τον κάθε δημοκράτη πως το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ριζικά, στην πορεία για την δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς, όπως αυτή και να ονομάζεται..

Διαβάστηκε 2936 φορές