1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2017 14:48

Κυβέρνηση αδιεξόδων

 

Αδιέξοδα. Είναι η μόνη λέξη που ταιριάζει για να χαρακτηρίσει τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αδιέξοδα στην οικονομία, αδιέξοδα στην κοινωνία, αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση.

 

Τα στοιχεία που βγαίνουν κάθε εβδομάδα στη δημοσιότητα αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα.

 

Ύφεση στην οικονομία: 1,1% για το κλείσιμο του 2016.

 

Φορολόγηση: 4 δις επιπλέον φόροι την προηγούμενη χρονιά.

 

Ανεργία: 140.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το τελευταίο τετράμηνο.

 

Φεύγουν οι καταθέσεις: 2 δις εξαφανίστηκαν από τις αρχές του 2017.

 

Αποστροφή στις επενδύσεις.

 

Ακόμα και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, κανείς δε γνωρίζει το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης - αν υπάρχει βέβαια σχέδιο.

Παίζουν με τις ημερομηνίες και μαζί  με τις αντοχές της οικονομίας και των πολιτών. 5 Δεκεμβρίου - 20 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου. Όλο διαπραγματεύονται «σκληρά», αλλά κανένας δε γνωρίζει στην πραγματικότητα πώς και πότε θα τελειώσει αυτή η διαπραγμάτευση.

Και από το «δε θα ψηφίσουμε νέα μέτρα, θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα», μετακινήθηκαν στο «δε θα υποχωρήσουμε από τις αρχές μας», και τώρα έτοιμοι να συμφωνήσουν σε όλα. 

Οι υπουργοί υποτίθεται ότι διαπραγματεύονται σκληρά και στο τέλος τα δίνουν όλα. Δεσμεύουν τη χώρα για αλλαγές στο αφορολόγητο, στις συντάξεις και στις εργασιακές σχέσεις χωρίς να πάρουν απολύτως τίποτα για τους πολίτες.

Και χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν έρθει σε πολιτική συμφωνία, δίνουν αφηρημένες υποσχέσεις για αντίμετρα. Μόνο που κρύβουν την αλήθεια. Για να δοθούν αυτά τα αντίμετρα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά αν δοθούν άμεσα τα αντίμετρα χάνεται το 3,5%. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι για να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει αντίμετρα θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά μεγαλύτερο του 3,5%.

Βγήκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και μίλησε για Άνοιξη της οικονομίας. Μόνο που οι πολίτες βιώνουν στην καθημερινότητά τους μια βαρυχειμωνιά και χωρίς ελπίδα για ερχομό της Άνοιξης. Εξ’ άλλου και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016, έδειξαν πως για μια ακόμη φορά, πως ο κ. Τσίπρας, ψεύδεται!

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, πληροφορούμαστε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέα δάνεια - και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια - από την Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο να χρηματοδοτήσει δεκάδες χιλιάδες ολιγόμηνης διάρκειας προσλήψεις στο Δημόσιο!!! Δηλαδή οδηγεί σε νέα αύξηση το δημόσιο χρέος την ώρα που διεκδικούμε την μείωσή του.

Στην πραγματικότητα είναι μια απέλπιδα προσπάθειά τους να κτίσουν το νέο πελατειακό κράτος με στόχο να παραμείνουν στην εξουσία, που όμως μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει.

Την ώρα που η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη για να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας, οι ιδεοληψίες των υπουργών υπονομεύουν αυτές τις επενδύσεις. Δεν έχουν καταφέρει καν να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χώρα.

Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθαρίσαμε ήδη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέα μέτρα. Πώς δε θα ψηφίσουμε μέτρα για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη έχει αυτή η κυβέρνηση; Όπως και αν βαφτίσουν τα μέτρα που θα φέρουν, στην ουσία πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο.

Το νέο αυτό μνημόνιο θα φέρει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου.

Για αυτό όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλυτέρα.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλήσαμε πρώτοι από τη ΔΕΘ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 20% και καταθέσαμε προτάσεις για την επιδότηση εργασίας χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Για τους νέους, για να μπορέσουν να ανοίξουν επιχείρηση, προτείναμε αναστολή των συνταξιοδοτικών εισφορών για 3 χρόνια. Ήδη επεξεργαζόμαστε σχέδιο που το έχουμε ονομάσει «ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ».

Όσο αφορά την ΕΕ, το βάρος πρέπει να πέσει στην κοινωνική Ευρώπη, την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας. Μιας Ευρώπης με αλληλεγγύη και συνοχή. Και σε ένα αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας, που εμείς θα θέσουμε.

Είναι φυσικό οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολίτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τα πιστεύω της και την πρακτική της..

Και για αυτό καλούμε τους πολίτες να μας δώσουν, να δώσουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πρωταγωνιστικό ρόλο.

Να μας δώσουν τη δύναμη να μπορέσουμε να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση. Να διαμορφώσουμε μαζί μια πρόταση προς τους δανειστές που θα είναι βιώσιμη για τους Έλληνες πολίτες. Με χαρακτηριστικό μας γνώμονα τον πατριωτισμό και την εθνική συνεννόηση.

Μόνο μαζί μπορούμε να καταρτίσουμε ένα συμφωνημένο συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Όπως έκαναν όλες οι χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα. Μια σύγχρονη αναπτυξιακή - παραγωγική συμφωνία που θα εδράζεται σε μια δημιουργική σχέση συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μια νέα σχέση κοινωνίας - κράτους - αγοράς.